Dodik najavio: Republika Srpska će ubuduće zajedno sa Srbijom obeležavati Dan državnosti 1Foto: R.Z./ATAImages

Republika Srpska ubuduće će 15. februar obeležavati kao Dan Republike Srpske, a 9. januar će obeležavati kao Dan nastanka Republike Srpske. Zajedno ćemo ubuduće obeležavati Dan državnosti Srbije – 15. februar“, najavio je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, Milorad Dodik, predsednik Srpske.

Ocenjujući Svesrpski sabor kao forum svih građana Srbije i Srpske, ali i drugih naroda koji u njima žive, Dodik je poručio da samo državni i nacionalni interes nema alternativu.

„Ponosan sam što sam saradnik Vučića na ovom pitanju na Deklaraciji, koju ćete uskoro dobiti, što je istorijski dokument koji ujedinjujući rehabilituje srpske nacionalne interese, jer samo državni i nacionalni interes nema alternativu“, poručio je Dodik, dodajući da je pripremljena Deklaracija, koja će biti dostavljena parlamentima Srbije i Srpske na usvajanje , koja predstavlja zajednički napor Srbije i Srpske.

On je objasnio da Deklaracija, koja je suštinski nacionalni dokument, daje odgovore na ono što nije samo trenutak već i na događaje u budućnost.

„Potrudićemo se da ona bude vlasništvo svakog čoveka“, rekao je Dodik i dodao da je RS bila zadovoljna autonomijom koju je dobila putem Dejtonskog sporazuma, ali je to dovedeno u pitanje, i da BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtona. Poručio je i da bolje da žive ubuduće kao dobre komšije, nego da budu trajno posvađani ukućani, jer sprski narod želi mir.

Dodik je naveo o da bez razumevanja predsednika Vučića ne bi se desilo ni ovakvo okupljanje.

„Ovaj forum smatram našim saborom i on je sabor svih nas. Verujem da ima među nama onih koji su ovo shvatili kao dan koji su trebali da rezervišu za nešto, da odu negde, a ja sam ponosan što sam saradnik Aleksandra Vučića“, poručio je predsednik Spske i dodao da uvek ističe da ne želi nikoga da ugrozi, a „zbir svih napora oko nas i blizu i daleko uvek ugrožavali nas“.

Dodik je istakao i da smo u vremenu kada se u UN dešava sraman čin okupljanja onih koji su hteli da nam nametnu etiketu genocidnog naroda. Braneći se kako to nije rečeno, ali se podrazumeva.

“ Mi nismo genocidni narod i tačka. Ova rezolucija se nas ne tiče u smislu da treba da je provedemo. Srpski narod mora trajno da oda priznanje predsedniku Vučiću i da stane iza njegove borbe. Prepoznati u nepovoljnom okruženju trenutak, da se boriš tako, mogu samo veliki lider i državnici. Više nego iko je shvatio da to nije običan papir nego nešto što treba da nas obeleži. Kosovo i Metohija je neotuđiv deo Srbije ali i Republike Srpske koja svoje vrednosti, identitet i sve ono što je važno za sprski narod, upravo sa korenima sa KiM. Moramo da kažemo da nema razlike između toga šta se govori ovde ili na drugom mestu.“, istako je Dodik i dodao da u Srbiji i RS žive i drugi narodi i imaju isti tretman.

Istakao je da sa Aleksandarom Vučićem Srpska dobija pomoć koja je vidljiva na svakom mestu.

„Svedok sam da je hteo i da se u federaciji naprave škole i drugi objekti koje su drugi odbili“, zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari