Predsednik Republike Srpske Milan Jelić sahranjen je juče na Gradskom groblju u Modriči uz najviše državne i verske počasti.
Sahrani je prisustvovalo više od 20.000 građana, kao i najviši zvaničnici RS, Federacije BIH i zajedničkih organa te države, visoki predstavnik u BIH Miroslav Lajčak, predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih misija.

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić sahranjen je juče na Gradskom groblju u Modriči uz najviše državne i verske počasti.
Sahrani je prisustvovalo više od 20.000 građana, kao i najviši zvaničnici RS, Federacije BIH i zajedničkih organa te države, visoki predstavnik u BIH Miroslav Lajčak, predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih misija. Opelo je služio vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.
Oproštajne govore održali su član Predsedništva BIH Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BIH Nikola Špirić i predsednik Vlade RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

Do srede odluka o predsedničkim izborima

Sarajevo – Centralna izborna komisija BIH najavila je juče da će do srede 10. oktobra doneti odluku o datumu prevremenih predsedničkih izbora u Republici Srpskoj. U saopštenju komisije navodi se da će u međuvremenu biti obavljene konsultacije sa rukovodstvom RS.

– Odlazi predsjednik koji je nebrojeno puta domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti stavio do znanja da RS mora biti ravnopravan i uvažavan entitet u BIH – istakao je Nikola Špirić. On je naveo da odlazi čovek koji je javno govorio da reforma policije u BIH mora uspeti, ali da policija RS ne sme i ne može biti zalog toga uspeha.
Milorad Dodik je obećao da će Jelićevu „večnu kuću u Modriči trajno čuvati policija RS, jer znam da ti ne bi volio da to radi bilo koja druga“.
– Nikoga nismo mrzili, samo smo čuvali svoje – rekao je Dodik.
Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije rekao je da je predsednik Jelić „volio svoje kao zjenicu oka svoga, a tuđe poštovao, jer ga je tako učila vjera i ime koje nosi po krvi kojoj pripada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari