Hrvatski premijer Zoran Milanović i predsednik SDP u Kninu Mirko Antunović optužili su HDZ da stoji iza zvižduka koji su zaglušili govor premijera na proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja u utorak u Kninu.

Antunović je čak u saopštenju naveo da se radi „o događanju naroda“ koje je naručila „osuđena kriminalna organizacija, koja babarogenijski iz dana u dan prelazi sve granice“, aludirajući na presudu kojom je prvi put ne samo u hrvatskoj istoriji jedna stranka (HDZ) osuđena zbog zloupotrebe javnih sredstava na pet miliona kuna i da državi vrati 25 miliona kuna.

Da je patriotska prilika koju su Milanovićevi oponenti iskoristili da zvižducima izraze svoje nezadovoljstvo hrvatskim premijerom baš nedelikatno izabrana, morali su javno da potvrde i svoje žaljenje izraze pored ostalih i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, ali i kandidatkinja te stranke na predstojećim predsedničkim izborima Kolinda Grabar Kitarović. Ipak, hrvatski sagovornici koje je konsultovao Danas, kao novinarka HRT-a Jasmina Popović, smatraju da je zviždanje Milanoviću delimično i deo predsedničke predizborne kampanje HDZ.

„To je jednostavno deo hrvatskog društva koji ne prihvata ovu vlast, Zoranu Milanoviću zamera što je došao na vlast, što je leva vlast na vlasti, a ne oni koje bi oni hteli. Tu su naravno i visoka nezaposlenost i loša ekonomija, što bi se verovatno i HDZ-ovoj vlasti događalo, ali sumnjam da bi joj se na ovaj način zviždalo. Ovo su ideološki razlozi u kombinaciji s time da ovu vlast ne podržava ni crkva, naziva je nenarodnom, naziva je protunarodnom.“

Zoran Pusić, istaknuta ličnost hrvatskog civilnog društva, smatra da za zviždanje Milanoviću čak i u sasvim neadekvatnoj prilici ima više razloga, ali da je ključno to „što je u percepciji desničara Zoran Milanović komunjara koja se zalaže za nekakvu ravnopravnost svih“. I tu je Milanović konačno stao na žulj desnici povodom dva referenduma, od kojih je jedan, podseća Pusić, već izveden, a drugi je nagovešten. „Prvi referendum je pokrenulo udruženje U ime obitelji, koje takođe spada u ekstremnu desnicu, a drugi referendum zahteva da postotak od 33 odsto potreban za ostvarivanje manjinskih prava bude zamenjen postotkom od 50 odsto, što je samo po sebi nonsens – manjina treba da prestane da bude manjina da bi imala manjinska prava“, kaže Pusić i dodaje: „Njih ne brinu toliko teškoće koje vlada ima i neki potezi koji su sigurno za kritiku, nego ovo što je Milanović napravio u vezi sa dva referenduma, koji su uistinu korak natrag u elementarnoj demokratiji i ljudskim pravima u Hrvatskoj i u čemu je Milanović zauzeo dobar stav i ja ga u tome podržavam“.

Da podsetimo, Vlada Hrvatske je na uspešan referendum o braku kao vezi muškarca i žene, predložila zakon o istopolnim zajednicama, a na prikupljenih preko 600.000 potpisa za referendum o ćirilici, uputila je referendumsko pitanje na ocenu Ustavnom sudu.

Vraćanje točka unazad

Na pitanje da li je konzervativno raspoloženje u Hrvatskoj dosta rašireno, Zoran Pusić odgovara potvrdno: „Vrlo je snažno i u ofanzivi je posle ulaska Hrvatske u EU. Zadnje dve godine smo svedoci nekih stvari koje ozbiljno vraćaju točak unazad. Ali u tome nije Hrvatska jedina, to se događa u mnogim zemljama i vrlo je zabrinjavajuće, po mom mišljenju“, kaže Pusić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari