Boža Joković, prvi čovek Udruženja voćara i malinara iz Arilja, svestan je da imaju najbolju malinu na svetu koja može da donese dobrobit ne samo ljudima iz ovog kraja već i celoj državi.

Jokovića smatraju glavnim čovekom za prosperitet ove po ukusu i slatkoći najbolje maline na planeti. Ove godine u Arilju i okolini malina je ubrana sa blizu dve stotine hektara. Bilo je dosta natezanja sa državom oko cene, pa je od početnih 230 dinara za kilogram, pao dogovor na obostrano zadovoljstvo da se plod maline plati 180 dinara za jedan kilogram. Prema njegovim rečima, ono što predstavlja glavni problem jeste stav države prema ovom za našu zemlju velikom izvoznom proizvodu, koji ako se priđe proizvodnji koja je prisutna u Italiji, Francuskoj i Španiji, može Srbiji da donese i do milijardu evra prihoda.

– Svi problemi oko proizvodnje i cene maline mogu se rešiti vrlo brzo i bez buke. Međutim, ono što je prioritet jeste vodosnabdevanje malinjaka. Mi smo, što kaže naš narod, u 2010. i 2011. zbog suše obrali bostan, ove godine bilo je padavina na vreme i rod je bio dobar, ali generalno, pošto predstoje sušna vremena, moramo prići navodnjavanju na najsavremeniji način po ugledu na Holandiju. To moramo uraditi pod hitno, jer u protivnom, suša će nam doći glave. Imali smo odličnu prezentaciju na privrednom sajmu u Guči, gde su nas posetile privredne delegacije Slovenije i Belorusije, sastali smo se i sa predstavnicima velikih ruskih kompanija, a na našem štandu bili su i predstavnici Privredne komore Beograda. Ugostili smo na našem štandu i ministra Velimira Ilića kao i premijera Ivicu Dačića. Obojici smo rekli ono što sam istakao, a sa njihove strane dobili obećanje da će resorno ministarstvo poljoprivrede u prvi plan staviti uzgoj i proizvodnju maline, kako bismo u budućnosti mogli da konkurišemo na probirljivom svetskom tržištu – kaže Boža Joković.

U Guči malinari iz Arilja, pored sveže maline, kupine, doneli su potpuno prirodne sokove koji su oduševili saboraše, a hit je bio pivo od maline. Naredne godine, od 19. do 21. jula, po treći put održaće se manifestacija „Dani maline“. Novost je, po rečima Jokovića, da će pored bogatog kulturno-umetničkog programa, biti otvoren i muzej posvećen malini koji će biti uz sam spomenik ovom veličanstvenom jagodičastom voću, koji se u Arilju nalazi pored crkve iz 13. veka Svetog Ahilija, a prvi put biraće se „mis maline“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari