Dogovor Srbije i Hrvatske o poseti bivših logoraša Stajićevu 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Čelnici Srbije i Hrvatske dogovorili su se u Dubrovniku da bivši logoraši posete logor Stajićevo, mesto njihovog stradanja tokom ratova devedestih godina, pišu hrvatski mediji.

– Dogovorili smo se da će se bivšim logorašima srbijanskih logora omogućiti odlazak ove godine u Stajićevo da u miru i dostojanstvu polože vijence i prisjete se teških trenutaka u razdoblju koje je iza nas i koje moramo zatvoriti, rekla je predsednica Kolinda Grabar Kitarović nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Dadala je, kako prenose hrvatski mediji, da će Srbija i Hrvatska nastaviti da unapređuju odnose na temelju Subotičke deklaracije, koja se odnosi, između ostalog, na unapređenje položaja manjina i pitanja nestalih osoba.

Odluku je pozdravio predsednik Udruge Vukovar 1991. Zoran Šangut.

„Pozdravljamo odluku i mi ćemo doći ako nam bude dozvoljeno, jer nam je višegodišnja želja da tamo položimo vence i zapalimo sveće“, kaže za BIRN Šangut. Ipak, kako je dodao, bivši logoraši još uvek čekaju da se u Srbiji pokrene istraga i kazne odgovorni za zločine počinjene u Stajićevu i još četiri najveća logora gde su u to vreme smeštani uglavnom Hrvati. Podsećamo, Udruga je još 2008. godine podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine, ali se ono još uvek nije time bavilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari