Čelnici požarevačkih odbora Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, u sredu uveče sklopili su dogovor o formiranju nove vladajuće koalicije, u koju će ući i Ujedinjeni regioni Srbije. Nakon što ovaj dogovor odobre u centralama stranaka, sledi potpisivanje koalicionog sporazuma u Požarevcu.

– Dogovoreno je da socijalisti zadrže mesto gradonačelnika, na kojem se od juna prošle godine nalazi Miomir Ilić, kao i funkciju zamenika predsednika Skupštine grada, koju obavlja Milić Jovanović. Za uzvrat, naprednjaci će dobiti mesto predsednika Skupštine grada i zamenika gradonačelnika – saznajemo u redovima SNS-a. «Naprednjaci» su dogovorom izdejstvovali i direktorska mesta u pet javnih preduzeća: Direkciji za izgradnju, «Toplifikaciji», Radio-Požarevcu, «Ljubičevu» i «Parking servisu». Socijalisti će zadržati direktorska mesta u «Vodovodu i kanalizaciji» i «Komunalnim službama», a dobiće direktorska mesta u ustanovama kulture, apotekartske ustanove i u Centru za socijalni rad. Ustanove koje će pripasti SNS.u, jesu: Dom zdravlja, Turistička organizacija, Dečja ustanova vrtići i Sportski centar. U novoj koaliciji predviđena su i mesta pomoćnika gradonačelnika, ukupno pet, po dva iz redova SNS-a i SPS-a i jedno za člana URS-a. Što se tiče Gradskog veća, SNS i SPS imaće po četiri, a URS jednog člana. Nakon sklapanja nove koalicije, od ukupno 68 odbornika u Skupštini grada ona će imati 48: SNS 24, SPS 18 i URS šest, dok će opozicionih 20 odbornika imati DS, LDP i SPO. Nova vladajuća koalicija biće ozvaničena na narednoj sednici Skupštini grada, koja bi trebalo da se održi 15. ili 20. februara. Time će prestati da postoji koalicija SPS-DS, koja je u Požarevcu bila na vlasti od 2008. godine.

Snaga, uticaj, pozicije

Podela funkcija i direktorskih mesta u novoj koaliciji trebalo je da se obavi prema jačini stranaka, što bi značilo da SNS-u sleduje najveći «deo kolača». Međutim, u ovom slučaju primenjen je model, prema kojem prvenstvo imaju socijalisti, jer su na lokalnim izborima osvojili najviše glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari