/// Nakon višemesečnih pregovora četiri najuticajnije političke partije u Skoplju juče su dogovorile formiranje prelazne vlade, čime su stvoreni uslovi za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora aprila naredne godine. Pregovori su okončani uz posredovanje Belgijanca Pitera Vanhauta, a kako su preneli makedonski mediji, novi ministar unutrašnjih poslova je Oliver Spasovski, dok je nova ministarka za rad i socijalna pitanja Frosina Remenska, prenosi Sputnjik.

Dogovorena prelazna vlada u Makedoniji

Skoplje Oni su izabrani na predlog najuticajnije opozicione stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva. Ostavka aktuelnog premijera Nikole Gruevskog se očekuje januara 2016.

Formiranje prelazne vlade i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora aprila naredne godine način su da se prevaziđe višemesečna politička kriza u Makedoniji. Lideri četiri najveće makedonske političke partije su se juče dogovorili oko sprovođenja dogovora iz Pržina, preneli su makedonski mediji.

Postizanjem dogovora o formiranju prelazne vlade, spasen je dogovor iz Pržina postignut jula ove godine. O „medijskim bombama“ koje je obelodanjivao SDSM biće donet zakon, zabrana daljeg objavljivanja zapisa iz afere „prisluškivanja“, a sačekaće se, kažu, i mišljenje Venecijanske komisije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari