Dogovorena razmena poseta nastavnika i učenika iz Srbije i RS na Dan srpskog jedinstva 1Foto: Ministarstvo prosvete

Uzajamne posete učenika i nastavnika iz Srbije i Republike Srpske (RS) biće organizovane od 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, dogovoreno je na današnjem sastanku ministara prosvete Slavice Đukić Dejanović i Željke Stojičić u Banjaluci.

„Dogovoreno je da 15. septembar, kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, bude prvi dan kada će se razmenjivati posete nastavnika i učenika između Republike Srbije i Republike Srpske, kako bi boraveći jedni kod drugih osetili pravo gostoprimstvo i učvrstili veze“, rekla je ministarka prosvete Srbije a preneo njen kabinet.

Đukić Dejanović je kazala da je sa ministarkom prosvete RS razgovarala i o nacionalnoj čitanci koja će biti korišćena kao međupredmetno sredstvo.

„Ko dobro poznaje svoju tradiciju, kulturu, jezik i umetnost može poštovati i sve druge nacije i biti model i drugima. Treba edukovati i nastavnike i učitelje u vezi sa tim i u planu je izrada obuke“, navela je Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete RS kazala je da se saradnja u oblasti obrazovanja odvija na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije i potpisanih memoranduma.

Stojačić je dodala da je tema razgovora bila izučavanje nacionalnih predmeta „kako bi se jačali nacionalni identitet i vera“, kao i izrada zajedničkih testova koji treba da služe za evaluaciju i unapređivanje sistema vaspitanja i obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari