U načelstvu Pirotskog upravnog okruga razgovaralo se o mogućnostima saradnje slobodnih zona Turske, Makedonije i Srbije, a domaćin je bio načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović.

Zamenik generalnog direktora za slobodne zone Turske Nekmi Ugurlu rekao je da je u Beogradu potpisan memorandum o razumevanju slobodnih zona Turske i Srbije.

– Naš glavni cilj i konkretan rezultat ovog memoranduma jeste da turski investitori ulažu u Srbiju, a srpski u Turskoj – rekao je Ugurlu, dodajući da treba uspostaviti što češće kontakte među zonama u dve zemlje.

Direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić kaže da je ideja da se direktorati uprava slobodnih zona Balkana okupe zajedno oko zajedničke akcije.

– Veoma je značajno što je potpisan memorandum sa Direktoratom slobodnih zona Turske. Za nas je to veoma značajno kako bismo iskoristili turska iskustva. Turska i slobodne zone Makedonije daju veće pogodnosti za poslovanje od naših zona u sferi poreskih olakšica i na taj način privlače veće investicije – kazao je Kostić, dodajući da je Ministarstvo finansija uradilo strategiju razvoja slobodnih zona od 2010. do 2015. godine.

Pomoćnik direktora Uprave slobodnih zona Ministarstva finansija Srbije Zoran Vućić kaže da su korisna turska iskustva u oblasti slobodnih zona.

– To treba da iskoristimo do ulaska u Evropsku uniju i imamo izvanrednu saradnju sa kolegama iz Turske – rekao je Vučić.

Direktor Direktorata za tehnološko-industrijske razvojne zone Vlade Makedonije Marjan Jovanov rekao je da je ova inicijativa početak saradnje slobodnih zona u tri zemlje.

– Turska je lider u ovom regionu kad je reč o slobodnim zonama, te od njih možemo mnogo da naučimo o biznisu – rekao je Jovanov, dodajući da je svaka saradnja u regionu dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari