Lideri četiri najveće partije u Makedoniji – VMRO DPMNE, Socijaldemokratskog saveza (SDSM), Demokratske unije za integracije (DUI) i Demokratske partije Albanaca (DPA), juče su postigli dogovor da se predsednički i lokalni izbori održe 22. marta ove godine.

Makedonski premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je nakon sastanka lidera četiri stranke rekao da će se glasanje obaviti kao i do sada, a ne elektronskim putem. Gruevski je naveo da je predlog da se glasa elektronskim putem odbio opozicioni SDSM, koji je protiv uvođenja takvog načina glasanja na izborima. „Mi smo prihvatili sugestiju SDSM-a da lokalni i presednički izbori budu bez elektronskog glasanja, a ovu opciju ćemo razmotriti na nekim narednim izborima“, rekao je Gruevski. Na sastanku je dogovoreno i da se uskoro formira komisija za lustraciju sa rotirajućim predsedništvom, kao i da kandidati na lokalnim i predsedničkim izborima moraju da izjave pred komisijom da nisu bili saradnici službi državne bezbednosti.

Lider SDSM Zoran Zaev zatražio je da se i ubuduće organizuju sastanci stranačkih lidera kako bi se na izborima obezbedilo fer i mirno glasanje i prevazišle razlike između partija Albanaca. Lider DPA Menduh Tači je ocenio da makedonska vlada pravi greške, da ne sprovodi Ohridski sporazum i da svesno „blokira integracione procese“, zbog čega su građani zabrinuti.

Tači je rekao da „vreme tolerancije nestaje“. Vladajuća partija Albanaca DUI smatra da će predstojeći lokalni i predsednički izbori proteći mirno i da će se time prevazići problem koji je nastao zbog incidenata tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i naneo Makedoniji veliku štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari