Prvi deo kreditnog aranžmana Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ sa Kinom je već počeo da se realizuje. Finansijska sredstva su odobrena a revitalizacija bloka „B2“ u Termoelektrani „Kostolac B“ je završena u decembru 2012. godine. Preostali planirani projekti iz prve faze-revitalizacija bloka „B1“, izgradnja sistema za odsumporavanje, kao i izgradnja dela infrastrukture – luke i pruge, biće takođe realizovani do kraja 2014. godine. Nastavak realizacije ovog velikog projekta bio je i povod da ambasador NR Kine, Džang Vanšun, sa saradnicima krajem aprila ponovo poseti Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, a nakon toga u Kostolcu je boravila i kineska delegacija, koju je predvodila Vang Hong, zamenik predsednika kompanije CMEC.

Obraćajući se ambasadoru Džang Vanšunu, Dragan Jovanović, direktor PD „TE – KO Kostolac“ je istakao da je poslednjih dana napravljen napredak u pregovorima: -Srpska strana je nadomak potpisivanja protokola o prihvatanju „basic“ dizajna, što je vrlo važno. U dogovoru sa kolegama iz CMEC-a veliku pažnju posvećujemo zakonitosti u radu i zaštiti objekata i ljudi. Nažalost zbog toga povremeno imamo usporavanje, neke poslove bismo možda mogli i ranije da uradimo, ali čekamo da se stvore svi neophodni uslovi. Na pragu smo finalizacije druge faze, za koju takođe očekujemo podršku NR Kine. Ona je jako važna imajući u vidu da su nam rokovi kratki. Tokom ove godine trebalo bi da potpišemo ugovor o zaduživanju kod EKSIM banke. Dalji teret pregovora će biti na tehničkim timovima, na usaglašavanju tehničkih specifikacija. Mi bi trebalo sada da sprovedemo treću rundu pregovora oko druge faze i trenutno analiziramo šestu tehničku specifikaciju, rekao je Jovanović. – Kina, a naročito kompanija CMEC, je poklonila veliku pažnju ovom projektu. Formiran je najkvalitetniji tim u ovoj kompaniji za pregovore i realizaciju projekta, rekao je Džang Vanšun, ambasador NR Kine. Prva faza je uspešno dogovorena i započeta. Sada moramo u pregovorima ispoštovati sve procedure, a tu je i podrška da se što pre krene u realizaciju druge faze projekta. Kod obe strane, kineske i srpske, prisutna je želja da se dalje proširuje i jača saradnja. Dobio sam pismo od vaše ministarke energetike, Zorane Mihajlović, u kome ona navodi da se obratila pismom ministru ekonomije, Mlađanu Dinkiću da možemo što pre da započnemo procedure za potpisivanje ugovora za realizaciju druge faze, istakao je ambasador Vanšun.

Inače, završetak glavnog projekta je prioritet. Kineska delegacija, koju je prvi put vodila Vang Hong, zamenik predsednika kompanije CMEC, u toku prošle nedelje započela je novu seriju sastanaka tehničkih timova. Srspki tim čine stručnjaci kostolačke komanije i JP „Elektroprivreda Srbije“, dok se u kineskom pregovaračkom timu nalaze inženjeri iz CMEC-a. U ovom trenutku je definisano nekoliko prioriteta u nastavku realizacije projekta. Najpre je bitno da se napravi novi „time – line“ projekta zbog dinamike povlačenja sredstava kredita, kao i da se ispoštuje zakonitost postupka, posebno u oblasti zaštite na radu. Na sastanku u Kostolcu je takođe istaknuto da će se dokumentacija za privremene zgrade, u kojima su smešteni kineski radnici, kompletirati u narednih mesec dana ali da oni već mogu da ih koriste. Apsolutni prioritet u ovom trenutku, kako je rečeno, je da se završi glavni projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari