MUP: Dojave o bombama na više lokacija u Beogradu lažne 1Foto: J. Č.

Tokom popodneva na više lokacija u Beogradu dojavljena je bomba, a među lokacijama, pored tri tržna centra i Beogradskog zoološkog vrta, našla su se i dva studentska doma – „Patris Lumumba“, a kako Danas saznaje i dom „Karaburma“. Iz MUP-a je saopšteno da se radi o lažnim dojavama.

Kako saznaje Danas, informacija da su postavljene bombe u dva studentska doma poslata je na imejl adresu Ustanove Studentski centar „Beograd“.

Goran Minić, direktor Studentskog centra „Beograd“, kaže za Danas da je na adresu te ustanove oko 17 i 30 stigao cirkularni mejl sa adresama još nekoliko objekata na koje se odnosila dojava da su podmetnute bombe.

– Brzo smo reagovali, oba studentska doma su evakuisana i policija ih je pregledala, nakon čega su se studenti vratili svojim redovnim aktivnostima. Produžićemo im vreme za večeru, jer su baš u to vreme morali da napuste domove – kazao je Minić.

Kako navodi jedna od studentkinja, oko 17.50 u Studentskom domu „Karaburma“ pojavila se grupa policajaca.

„Obilazili su menzu, čitaonicu i upozorili ljude da napuste objekat. Nakon toga su sa policijskim psima ostali u objektu do 18.10h. Ispred doma je biko nekoliko stotina studenata i svi radnici su takođe bili ispred“, rekla je ona za Danas.

Evakuisani su i svi kupaci iz tržnih centara  BIG Rakovica, zatim u TC Rajićeva, a kako mediji navode i u TC Banjica, kao i posetioci Beogradskog zoološkog vrta, javila je Nova.rs.

Najpre je potvrđena vest o dojavi bombe u BIG-u u Rakovici.

„Kupovala sam u DIS-u, kada je obezbeđenje upalo i naredilo hitnu evakuaciju. Čuli smo da je u pitanju dojava bombe, trenutno svi napuštaju tržni centar“, kaže jedna od žena koja se zatekla u tom tržnom centru.

Automobilima nije bilo dozvoljeno da ulaze na parking tržnog centra.

Dojava o postavljenoj bombi u Rajićeva SC lažna, objekat ponovo otvoren za posetioce

Kontradiverzione jedinice MUP-a Srbije okončale su pregled prostorija „Rajićeva SC“ i ustanovile da
je dojava o postavljanju eksplozivne naprave lažna i da je objekat potpuno bezbedan za posetioce, navodi se u saopštenju.

Nakon pravovremene reakcije MUP Stari Grad, posetioci su evakuisani a šoping centar je detaljno
pregledan više od tri sata.

„Rajićeva SC“ je ponovo otvoren za posetioce i kupce nakon što je utvrđeno da je potpuno bezbedan.

Više javno tužilaštvo preuzima rad na otkrivanju osoba koje dojavljuju bombe

Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativnom agencijom preuzima od osnovnih javnih tužilaštava rad na otkrivanju osoba koje, u poslednje vreme gotovo svakodnevno lažno prijavljuju da su u objektima postavljene bombe.

„Ovaj vid postupanja je neophodan kako bi se efikasno otkrili i procesuirali izvršioci krivičnog dela izazivanje panike i nereda i eventualno drugih krivičnih dela. Podsećamo da je nakon anonimnih dojava o bombi, potrebno evakuisati objekat u potpunosti od građana, zaposlenih, dece, ukloniti automobile, kako bi pripadnici MUP-a obavili kontradiverzionu kontrolu i utvrdili da li je reč o lažnoj dojavi. Sve to osim panike i uznemirenosti kod građana remeti i odlaže redovan rad i nepotrebno troši vreme i resurse“, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Lažne dojave o bombama u studentskim domovima „Karaburma i „Patris Lumumba“

Nakon dojave da su u studentskim domovima „Karaburma“ i „Patris Lumumba“ u Beogradu postavljene bombe, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su izašli na teren i oko 2500 studenata iz oba doma je odmah evakuisano.

Nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a, utvrđeno je da su dojave o postavljenim bombama bile lažne, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Najvažnije da su studenti evakuisani na bezbedno i da su se, nakon što je policija utvrdila da je reč o lažnim dojavama, vratili uobičajenom životu i svakodnevnim navikama u studentskom domu“, rekao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je naveo da će Ministarstvo prosvete zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i dalje pratiti situaciju.

Podsećamo, dojave o bombama 29. aprila dobile su 23 srednje škole u Beogradu, za koje se takođe ispostavilo da su lažne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari