Dojava o postavljanju bombe prekinula je proslavu koju je kod Frankfurta organizovala banka Rotšild povodom 70. rođendana bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, javljaju nemački mediji.


Slavlju u ponedeljak uveče prisustvovao je i ambasador Rusije u Nemačkoj Vladimir Grinin. Pošto je hotel u kojem je organizovana svečanost dobio poziv u kojem se preti „zlokobnim događajem“, evakuisan je i policija je izvršila pretres pa su zvanice tek posle 23 časa mogle da se vrate.

Više nemačkih medija, među kojima su nedeljnik Špigel i dnevnik Bild, objavilo je da je uzrok bila dojava o postavljanju bombe. Šrederovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegova odbrana ruske politike u ukrajinskoj krizi naišli su na brojne kritike u Nemačkoj.

Šreder, koji je bio nemački kancelar između 1998. i 2005, sada je predsednik nadzornog odbora Severnog toka, gasovoda koji povezuje Rusiju i Evropu preko Baltičkog mora. Prethodna proslava Šrederovog rođendana koju je sponzorisao Severni tok i kojoj je prisustvovao Putin, takođe je izazvala polemiku. Šrederove fotografije na kojima je nasmejan i srdačno se pozdravlja sa Putinom izazvale su toliku buru da se vlada ogradila od bivšeg kancelara.

U intervjuu koji je u nedelju objavio dnevnik Velt, Šreder je rekao da je Evropska unija glavni krivac za ukrajinsku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari