Dojčinović o „Jovanjici“: Postupak u kome se svi čudno ponašaju, deluje da su svi u redu sa tim da traje beskonačno 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović izjavio je da je postupak „Jovanjica“ „postupak u kome se svi čudno ponašaju“.

Govoreći o izjavama predstavnika vlasti da Srbija ostaje posvećena evropskom putu, on je rekao da se to „ne vidi“.

„Toliko je postala floskula to što se govori, koja nema suštinu. Srbija odavno nije na evropskom putu, godinama, mislim da nije u interesu naše vlasti da se pridružimo EU, mislim da im je bolje beskonačno biti u statusu kandidata. Mislim da Srbija ne radi ništa po tom pitanju, strašno je što mislim da, i sa stanovišta EU, da su odustali od toga da se radi bilo šta po pitanju pridruživanja, svelo se na ogoljenu podršku koju daju Vučiću, a ne Srbiji, zbog nekih ciljeva koji su bitni zapadu da on sprovede, poput Kosova, litijuma, neke stvari koje se očekuju da on ishendluje“, kaže Dojčinović za N1.

Osvrnuo se i na „spiskove prosvetara koji su protestovali“ i rekao da smo „ušli u dalji korak ukidanja demokratije u Srbiji“.

„Mislim da će vlast dosta pritisnuti, pokušati da ukine onu slobodu građana da se javno okupljaju. Vidimo, ne samo iz ovoga gde se prave spiskovi ko izlazi, bilo je jako neverovatnih hapšenja koja su neopravdana, sledeće na udaru je da se što više građana ograniči da ne protestuje“, kaže on.

Postupak „Jovanjica“ je objedinjen, a Dojčinović smatra da to „neće mnogo uticati na suđenje“.

„To neće napraviti neku veliku razliku. Postoja je ideja da bi to moglo da ubrza suđenja, vidimo da neće, da će suštinski ta suđenja nastaviti da se odvijaju kilavo i da se jedva miču sa početne tačke. Mi posle pet godina nismo ni blizu prvostepene presude. Deluje mi da će to biti postupak koji će uspeti da preskoči i suđenje Darku Šariću, koje je trajalo duže od 10 godina“, kaže on.

Dojčinović ističe da je to „postupak u kome se svi čudno ponašaju“.

„Čudno znači da čak i ja koji pratim ta suđenja za kriminal više od 15 godina, da je meni teško da uđem u mozgove tih ljudi i razumem njihove poteze. Još uvek tu niko jasno ne zna šta je najbolje uraditi sa tim, svi su uplašeni na neki način, i tužilac i sudija. Izlaz iz toga nalaze u kupovini beskonačnog vremena. Jedan od retkih postupaka gde se svi slažu da suđenje može da traje 100 godina. Deluje mi da se svi plaše kakvu odluku da donesu, da svi gledaju da je bolje što kasnije da se rešava, deluje da su svi u redu sa tim da to traje beskonačno“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari