Specijalista za dojenje objašnjava kako sprečiti mastitis 1Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Jedan od problema sa kojima se porodilje susreću je mastitis, odnosno upala dojki koja nastaje usled nakupljanja mleka i pojave infekcije, pa umesto da uživaju sa bebom one zbog bola i upala završavaju u bolnici.

To je jedan od razloga zašto žene često odustaju od dojenja. Da ne bi došlo do tih neželjenih situacija, stručnjaci upozoravaju da mastitis treba prevenirati.

– Mame treba da se pridržavaju tri stvari. Neophodno je omogućiti pravilan pad bebe na dojci, dojiti bebu na zahtev kad god ona to želi i koliko želi i ne opterećivati se brojem minuta, i treća stvar je promena položaja pri podoju. Neizmerno je važno da omogućimo bebi da doji u različitim položajima, na obe dojke. Time praktično utičemo na kompletnu prevenciju mastitisa i imamo maksimalnu proizvodnju mleka. I situ bebu i efikasan podoj – navodi za Danas pedijatrijska sestra i specijalista za dojenje Jelena Perić.

Ističe da ne postoji najbolji položaj za podoj, te da mame treba da praktikuju sva tri položaja (ležeći, položaj kolevke i fudbalske lopte, pa čak i četvoronoški).

– Svi ti položaji dojenja su fantastični i samo je pitanje u kom trenutku ćemo i na koji način podojiti bebu. Idealno bi bilo da u prvih meseca dana što češće menjamo položaje i da bebu dojimo u sva tri položaja, na obe dojke – ukazuje pedijatrijska sestra, koja već 12 godina radi u Minhenu na Klinici za neonatologiju, a često i mamama drži predavanja kako bezbolno da doje.

– Na klinici imamo svu neophodnu opremu kako bismo, ukoliko je u pitanju prevremeni porođaj, ili ukoliko je mama iz nekog razloga odvojena od bebe, edukovali porodilju odmah u startu o ranoj stimulaciji proizvodnje mleka. Čim se mama posle porođaja malo oporavi, popije neki gutljaj vode, počnemo sa ranim izmlazanjem, odnosno ranom stimulacijom podsticaja proizvodnje mleka. Zašto je to važno? Pa zato da bismo upravo sprečili od drugog, trećeg dana da dođe do nagle količine nadošlog mleka. Jako nam je važno da to ide postepeno, da svakim danom imamo koju kap više mleka i onda će taj prelazak iz par kapi u sve veće količine mleka biti suptilan, nežan po mamu. Ono što je najvažnije je da mame znaju da nikada ništa ne sme da boli, niti podoj, niti izmlazanje, niti ručno, niti pumpicama, u suprotnom znači da nešto nije u redu – naglašava ona.

Specijalista za dojenje objašnjava kako sprečiti mastitis 2
Foto: Radmila Marković/Danas.rs

Prema njenim rečima, organizam ima mehanizam samoregulacije, te mame ne treba da se ustručavaju od jela i pića kako ne bi imali višak mleka, već treba da jedu umereno sve ono za šta imaju apetit od sezonskog voća, povrća, mesa, ribe.. i da piju dovoljno tečnosti.

– Ako nije sigurna koliko, samo koliko joj stane na dlan. Ako nije sigurna kako će odreagovati na tu namirnicu – jede posle podoja. A tečnost nikada ne ograničavamo. Naravno nikada ne treba jesti i piti na silu, već koliko je potrebno – to je ključ svega. Sve je priroda za nas samoregulisala. Postoji na membrani mlečne žlezde jedan, ja ga zovem, čuvar, odnosno receptor koji šalje informacije mozgu ukoliko je dojka prepuna i kaže “previše smo stvorili mleka, stvori malo manje”. Važno je da mama brine isto o sebi koliko i o bebi, da redovno jede, pije, odmara, da traži podršku partnera, da omogući bebi podoj kad god želi, da prati bebine potrebe – objašnja Perić.

Iako bebe ponekad imaju “omiljenu dojku” iz koje vole da piju mleko, da bi sprečile asimetriju dojki, odnosno da jedna bude veća jedna manja, što se kaže, dešava kod pojedinih porodilja, mama treba tokom dojenja bebi da nude obe dojke.

Simptomi mastitisa i kada se obratiti lekaru

Prvi signal kada porodilja treba da reaguje jeste bol ili crvenilo na dojci, ističe naša sagovornica.

– To znači da nešto nije u redu. Čim se pojave ovi simptomi moramo da proverimo. Uglavnom je bol i crvenilo povezano, ali se može desiti da mama prvo oseti prvo bol pa blago crvenilo dojke. Tada odmah treba pozvati stručno lice koje se bavi dojenjem da nam pomogne da tu situaciju bezbolno rešimo. Jedna od mera je da odu pod tuš, puste mlaku vodu i da se opuste, jer na toploti mlečni kanalići se šire i mleko mnogo lakše teče. Takođe, važno je i u kom delu dojke osećate bol i veću količinu nadošlog mleka, onda shodno tome u tom položaju i podojiti bebu. Brada je ta koja vrši pritisak na dojku i doprinosi pražnjenu, tako da iz tog razloga i menjamo položaj bebi kako bi njena brada uvek zahvatila neki drugi deo dojke i adekvatno je ispraznila – navodi ona, dodajući da ne postoje “lenje bebe” kada je u pitanju dojenje.

Ipak, mastitis danas nije toliko čest, kao strah od njega.

– Svaka druga mama ima strah od mastitisa i bola. Mame nikako ni po koju cenu ne treba da dozvole da im neko radi bolne i agresivne masaže na dojci, jer se na taj način samo pospešuje razvoj mastitisa i apscesa. Apsolutno ništa ne sme da boli – zaključuje Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari