Poznato je da policajci kao osnovno sredstvo za rad koriste pendrek. Svoju vrhunsku veštinu njegove upotrebe, kao i mnogo puta ranije, poslednji put pokazali su na prošlonedeljnoj „Paradi ponosa“ održanoj u Beogradu.

Čak je, i potpisnik ovih redova, više puta, na svojim leđima iskusio policijsku veštinu baratanjem pendreka. Manje je poznato, da ti isti policajci, odlično barataju i drugim oruđima i veštinama, kao što su varjače, kutlače, kotlići i ostale stvari potrebne za kuvanje dobrog gulaša. Upravo to su pokazali i dokazali na održanom takmičenju u pripremanju gulaša pod nazivom: „IPA“ kotlić „Zaova- 2014“.

Ovo takmičenje, šesto po redu, u subotu 04. oktobra organizovao je braničevski ogranak Internacionalne policijske asocijacije, a održano je u prelepoj šumi pored jezera u blizini manastira Zaova, na teritoriji koju pokriva članica Asocijacije, PS-Malo Crniće. Takmičenje policajaca u pripremanju gulaša, koji su članovi pomenute Asocijacija organizovali,već je postalo tradicionalno.

Predsednik Organizicionog odbora, koji ujedno obavlja funkciju predsednika „IPA“ Srbije i „Ipa“ za braničevski okrug, Dragan Petković kaže da se na ovogodišnjoj „gulašijadi“ okupilo 12 ekipa., od čege 11 iz Braničevskog okruga i jedna iz Republike Srpske, tačnije iz Modriče, kao ogranka „IPA“ Doboj.

– Ove godine okupilo se 12 ekipa. Nažalost, zbog aktuelne situacije, štrajka policajaca, lošeg stanja u državi i sveopšte krize, nisu došle ekipe iz Srbije i Vojvodine, već je 11 ekipa došlo sa teritorije Braničevskog ogruga. Posebno nam je drago što nam 12. ekipa dolazi iz nama bratske, Republike Srpske, pa se može reći da je ovo takmičenje međunarodno-istakao je predsednik „IPA“ Srbije, Dragan Petković.

On je napomenuo da je cilj ovog takmičenja prevashodno dobro druženje, zabava i upoznavanje među članovima Asocijacije, a samo takmičenje je sporedno, mada takmičarski duh među njima postoji i nada sa da će, kao uvek, pobediti najbolji.

Zahvaljujući se na lepim rečima i dobrodošlici Nedo Savić koji se nalazi na čelu „IPA“ Doboj i koji je potpredsednik Asocijacije Bosne i Hercegovine naglasio je da oduševljen prijemom i gostoprimstvom koji su njemu i ekipi pružili domaćini.

-Hvala vam na svemu. Na sve ovo što ste uradili i na lepim trenucima koje ste nam priuštili. Nadam se, da ćete se u dogledno vreme odazvati na uzvratnoj poseti kod nas, gde ćemo vas dočekati i ugostiti kako liči i priliči-poručio je gost iz Republike Srpske.

Pošto je potpredsednik Asocijacije pozdravio učesnike i goste, takmičenje je moglo da počne.

Takmičari policajci su ovog puta odložili pendreke i prihvatili se kutlača i varnjača. Dok su jedni raspirivali i ložili vatru, drugi su dozirali sastave gulaša, a treći postavljali kotliće sa pripremljenom smešom. 12 kotlića sa pripremljenim gulašom polako se krčkao na tihoj vatri. U periodu dok se kuvao gulaš u kotlićima najzaposleniji takmičar bio je policajac iz Velikog Gradišta, Novica Blagović, poznatiji kao Hans, jer je neprestano spremao specijalitet iz ovog kraja-vlaški kačamak.

-Kačamak pravim na tradicionalan način od belog brašna. Ne mogu da postignem da napravim u dovoljnoj količini ovaj specijalitet našeg kraja, jer, sve moje kolege, ostali takmičari i gosti neprestano traže da im ga donesem. Spadoh s nogu, ali nije mi žao. Važno je da su njime svi zadovoljni- koroz osmeh, brišući znoj sa čela, kaže popularni Hans.

Posle nekoliko sati krčkanja gulaša na tihoj vatri stručni žiri je pozvao predstavnike ekipa da donesu tanjire sa svojim gulašima, kako bi se pristupilo ocenjivanju i proglašenju najboljih.

Prvpoplasirana ekipa dobila je kotlić sa tronošcem, drugoplasirana „IPA“ majce, dok je trećeplasirana dobila kutlače. Stručni žiri posle dužeg većanja za najbolji gulaš ove godine izabrali su onaj koji je pripremila ekipa domaćina iz Policijske stanice Malo Crniće, a u njihovo ime se zahvaliovođa ekipe Dalibor Nikolić.

Drugo mesto osvojila je ekipa „Spektar“ iz Petrovca na Mlavi, koji su izjavili da su očekivali prvo mesto, ali, da i ovako nije loše.

Treće mesto osvojila je Turistička organizacija Malo crniće, dok su četvrti bili momci iz poznatog požarevačkog kafića „Lion“.

Ove godine, po treći put, održano je i takmičenje u pecanju na plovak. Prvo mesto, sa upecanih 3, 770 kg ribe bila je ekipa PTJ. Drugi su bili „Paki i naki“ sa 3, 570 kg ulova, dok su treći bili momci iz „IPA“ Malo Crniće, sa 2,740 kg ulovljene ribe na plovak.

Posle dodela nagrada pobedničkim ekipama i diploma svim učesnicima od strane predsednika IPA, Dragana Petkovića svi prisutni seli su za zajednički sto gde su nastavili druženje. Zajedno su, sa gostima, uz piće pojeli svoja remek dela i proveselili prepričavajući dogodovštine sa tek završenog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari