nedeljicefoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Za sredu planirana medijska Rio Tintova prezentacija Nacrta Studije o uticaju na životnu sredinu, ipak, se nije dogodila. Otkazana je, pretpostavlja se, zbog bojazni da bi protivnici kopanja litijuma mogli da je prekinu. A ti protivnici, svu pažnju sada su usmerili na protest, zakazan za petak u Loznici.

Prema pisanju N1, predsednica parlamenta Ana Brnabić, koja je kao premijerka tvrdila da je s projektom „Jadar“ gotovo, danas optužuje one koji za taj projekat nisu.

U svakom studiju u kom se pojavi, predsednica parlamenta se trudi da „tačku“ koju je stavila na projekat „Jadar“ dok je vodila Vladu pretvori u zarez, pa ponavlja da nikad nije rekla da je loš za Srbiju, dok one što jesu – proziva da su nestručni.

„U stvari žele da Srbija bude zavisna, politički zavisna. Usporili su nas značajno. Mi smo mogli da budemo prvi u Evropi da koristimo naftu 21. veka. Ja neću dozvoliti da lome kičmu predsedniku Vučiću“, rekla je Brnabić.

Njemu „lome kičmu“, on kao štit organizuje konferencije, drži papire, brojke i grafikone. Pa na interaktivnoj tabli objašnjava zašto nam treba litijum.
Demonstrira šta se od njega pravi, u maniru „niko nema što Srbin imade“.

„Ovo je LFP baterija, najmodernija i najbolja u svetu. Niko ovakvu nije napravio, napravili su je naši klinci, naši momci i devojke, naši ljudi u Subotici. I ‚Folksvagen‘ i ‚Reno‘ su rekli da je ovo nešto najbolje što su videli i da ovo žele“, objasnio je predsednik u svom obraćanju javnosti.

Oni koji žele da „zaprljaju“ ruke i posle mnogo godina čekanja krenu sa rudarenjem poručuju – veruju u projekat i zato su ostali, iako je ukinut pre dve godine.

Za to vreme sreli su se, kažu, sa predsednikom Vučićem. Sa kim su iz Vlade razgovarali, ne preciziraju.

N1: Šta je još potrebno da se desi da biste vi otišli i napustili Srbiju?

„Lokalna zajednica je zainteresovana da razgovara sa nama, oni su zainteresovani za sve. Studija je pokazala da je ovaj projekat prilika za Srbiju“, kazao je za N1 Čed Bluvit, direktor projekta „Jadar“.

Zbog onih koji se ne slažu s tim, kompanija je otkazala medijsku prezentaciju, iz bojazni da se ne pojave na njoj. Tu su i pisanja demantija na gotovo dnevnom nivou, za emitovane tvrdnje i stavove protivnika.

Neki koji planiraju da Vidovdan da provedu u Loznici na takozvanom „svelitijumskom saboru“, na njega stižu peške.

„Želimo da pokažemo i vlasti i kompaniji da smo spremni da odemo na protest peške 130 kilometara, a da smo spremni i na različite druge stvari ukoliko se desi da se ne posluša volja naroda i da se mimo toga otvori rudnik, tako da im to bude za nauk i non-stop na pameti“, kaže aktivista Ivan Bjelić.

Šta su „različite, druge stvari“ objasnio je Savez ekoloških organizacija Srbije u otvorenom pismu evropskim zvaničnicima, upozorivši ih da ako bude potrebno, doći će do masovnih demonstracija i građanske neposlušnosti, kao pre dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari