Američki predsednik Barak Obama preinačio je juče svoju pređašnju odluku i najavio da će nastojati da spreči objavljivanje 2.000 fotografija navodnog mučenja i zloupotrebe ljudskih prava protiv zatvorenika u američkim zatvorskim centrima u Iraku i Avganistanu.

Kritičari američkog predsednika optužuju ga da je izneverio obećanje o transparentnosti i da je pogazio dogovor između Pentagona i američkog Saveza za građanske slobode (ACLU) postignut prethodnog meseca koji predviđa objavljivanje fotografije iz zatvora Abu Graib i drugih američki zatvorskih centara.

Pentagon je najpre pristao da objavi 44 fotografije do 28. maja, međutim, federalni sud je potom naredio objavljivanje svih fotografija pozivajući se na akt o slobodi informisanja. Amrit Sing, advokat iz ACLU, izjavio je da odluka o neobjavljivanju fotografija ismeva obećanje Obame o transparentnosti i odgovornosti.

Po instrukcijama pravnog tima Bele kuće, Obama je promenio stav i najavio da će sprečiti objavljivanje spornih fotografija. Kako se navodi iz Vašingtona, ovakav stav predsednika usledio je nakon upozorenja nekoliko vojnih zvaničnika, među kojima i bivših američkih komandanata u Avganistanu i Iraku, generala Dejvida Petreusa i sadašnjeg komandanta u Bagdadu generala Reja Odierna, da bi obelodanjivanje takvih fotografija izložilo opasnosti američke vojnike na ratištima. Obama je negirao da mu je namera da sakrije činjenice, već da bi takav jedan potez samo podgrejao neprijateljstva prema SAD.

Objavljivanje fotografija ne bi doprinelo nikakvom boljem razumevanju događaja i dela koja su u prošlosti izveli mali broj pojedinaca. Najdirektnija posledica takvog poteza bila bi dodatno razbuktavanje antiameričkog raspoloženja i izlaganje opasnosti života naših vojnika“, izjavio je Obama. Strahuje se takođe da bi to ponovo oživelo skandal vezan za zatvor Abu Graib iz 2004. Predsednik SAD insistira da fotografije nisu naročito senzacionalne, pogotovu kada se uporede sa onima iz Abu Graiba, koje su dovele do negodovanja međunarodne javnosti, na kojima se vidi kako američki vojnici ponižavaju i podsmevaju iračkim zatvorenicima, od kojih su neki bili nagi i sa kapuljačom na glavi.

Fotografije su jasni dokazi o 400 odvojenih slučajeva vezanih za navodna mučenja zatvorenika između 2001. i 2005. Uprkos obrazloženjima koja stižu iz Bele kuće, i dalje je veliko pitanje zašto je administracija promenila mišljenje. Spekuliše se da neke fotografije možda sadrže prikaze ozbiljnih zloupotreba ljudskih prava u odnosu na one koje je javnost ranije imala prilike da vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari