Suđenje Radovanu Karadžiću počelo je juče pred Haškim tribunalom uvodnom rečju optužbe, u odsustvu optuženog. Bivši predsednik RS, koji se brani sam, ni juče se nije pojavio u sudnici zbog toga što mu, kako tvrdi, sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi za proces.

Protumačivši da se Karadžić odrekao prava da prisustvuje procesu, sudsko veće predsedavajućeg O Gon Kvona odlučilo je da, bez zastupnika odbrane, suđenje započne uvodnom rečju tužioca Alana Tigera. Kvon je ponovo upozorio Karadžića da sudsko veće može odlučiti da mu nametne branioca, ako bude istrajao na odluci da bojkotuje proces kada tužilaštvo, idućeg ponedeljka, završi uvodnu reč.

Tiger je započeo uvodnu reč, koja će potrajati šest radnih sati i biće okončana iduće nedelje. Kada tužilac okonča uvodnu reč, koja po tumačenju sudskog veća nije deo dokaznog postupka, suđenje, međutim, neće moći da bude nastavljeno izvođenjem dokaza protiv Karadžića sve dok zastupnik odbrane ne bude prisutan u sudnici. Iz toga proizlazi da će proces morati da bude prekinut sve dok se u sudnici ne pojavi sam Karadžić ili branilac.

„Arhitekta zločina“

Tužilac Tiger rekao je u uvodnoj reči da je Karadžić bio komandant vojske koja je počinila etničko čišćenje Muslimana i Hrvata u velikim delovima BiH, terorisala civile u Sarajevu i počinila genocid nad 7.000 Muslimana u Srebrenici. „Karadžić je bio arhitekta politike na kojima su ti zločini utemeljeni i vrhovni komandant snaga koje su te zločine počinile“, rekao je Tiger. „Karadžićev krajnji cilj bilo je ujedinjavanje sa Srbijom“ i stvaranje „jedinstvene srpske države“, a u tome je imao podršku Slobodana Miloševića, naglasio je Tiger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari