(VIDEO) Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije: Traže hitnu izmenu Krivičnog zakonika i zaštitu kao advokati 1Foto: Miloš Majstorović

Prosvetni radnici koji danas protestuju zbog učestalog nasilja u školama, nalaze se ispred Vlade Srbije gde traže hitnu izmenu Krivičnog zakonika i zaštitu koju uživaju advokati.

Protest je počeo u 12 časova ispred Skupštine Srbije, a u njemu učestvuju članovi više prosvetnih sindikata, ali i zaposleni u školama koji nisu u sindikatu. Svi oni su izašli na ulicu da podignu glas protiv nasilja u školama, a neposredan povod za današnji protest i štrajk u jednom broju škola je prebijanje profesora srednje škole u Bačkoj Palanci na koga je fizički nasrnuo bivši učenik te škole.

Okupljeni prosvetari nose zastave sa sindikalnim obeležjima i transparente “Dokle više?”, “Ne odustajemo”, “Dostojanstvo, sigurnost, ličnost”, “Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti”.

„Trazimo od Vlade hitnu izmenu Krivičmog zakonika i da se odredbe zakona koje važe za advokate odnose i na nas“, poručeno je u nastavku obraćanja ispred sedišta Vlade Srbije.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić pozvala je okupljene da dignu zastave i pokažu da su jaki i da opet podižu svoj glas.

Ona je upitala da li danas prosvetni radnici brane goli život i dodala da je posle Trstenika rečeno da sistem mora da se resetuje.  Škola je, kako je istakla, prestala da bude dobro i sigurno mesto.

„Celokupna javnost mora da shvati da škola nije danas bezbedno mesto za učenike, nastavnike i roditelje. Ovo što se danas dešava je rezultat nebrige u poslednjih 20 godina. Ako ne bude rezultata današnjeg sastanka u Vladi skupićemo se sledeći put svi ovde. Sledeći put obećavam vam ispred Sindikata obrazovanja Srbije, prosveta će stati“, rekla je Ilić.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović je rekao da je danas u potpunoj obustavi oko 700 škola u Srbiji.

(VIDEO) Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije: Traže hitnu izmenu Krivičnog zakonika i zaštitu kao advokati 2
Foto: Miloš Majstorović

Obraćajući se članovima Vlade on je kazao da je jedini zahtev hitna i neodložna izmena Krivičnog zakonika.

Marjanović je rekao da će na sastanku sa predstavnicima u 14 sati još jednom ukazati na zahteve i zašto je Srbija danas stala.

„Nećemo stati na ovome, nastavićemo sa akcijama po gradovima i očekujem podršku cele javnosti“, rekao je on.

(VIDEO) Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije: Traže hitnu izmenu Krivičnog zakonika i zaštitu kao advokati 3
Foto: Vesna Andrić

Tokom uvodnih obraćanja učesnika protesta poručeno je da su se okupili oko ideje da nasilja u školama ne sme da bude.

Marija Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na protestu čita proglas Unije.

(VIDEO) Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije: Traže hitnu izmenu Krivičnog zakonika i zaštitu kao advokati 4
foto: R.Z./ATAImages

„Učenici ne vide smisao i opravdanost postojanja škole. Nastavnici ne vide smisao truda, koji ulažu u nastavni i vaspitni proces. Vaspitanje se iz porodice preselilo na neko drugo mesto. Škola to nažalost nije. Obrazovanje je u Srbiji centralizovano i administrativno uređeno. Narušeni su odnosi svih aktera u obrazovanju, dece, roditelja i nastavnika“, pročitala je Gašić.

Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “ Nezavisnost” rekla je da se iz uspavanog ministarstva obraća Trnova Ružica da kaže šta svako od vas može da uradi,“a ovde smo pre godinu dana rekli da ne pristajemo na nasilje i dobili ‘pa šta'“.

“Celu godinu ovo društvo je potrošilo da ne uradi ništa, deca nam rastu gledajući kriminalce na nacionalnim frekvencijama, ta deca vide da je uspeh samo moć, a da se do moći dolazi samo nasiljem”, rekla je Vojvodić Mitrović.

(VIDEO) Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije: Traže hitnu izmenu Krivičnog zakonika i zaštitu kao advokati 5
foto: R.Z./ATAImages

Ona je upitala zašto danas nije došla ministarka da vidi učinke smernica koje su upućene školama. Kazala je da čitav nasilni sistem mora da bude dekonstruisan i da ne može nasilje da bude put do uspeha.

Danilo Gligorić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije je rekao da su čitava država i društvo zakasnilo u rešavanju problema nasilja u školama i u društvu.

“Svaka škola ima svakog dana neki nasilni ispad i mi doživljavamo traume pokušavajući da ih rešimo”, istakao je Gligorić.

Podsećamo, prosvetari traže izmenu Krivičnog zakonika, odnosno da se napad na nastavnike na radnom mestu tretira kao napad na advokate.

Predstavnici sindikata su pozvani na razgovor u Vladu u 14 sati.

Sindikati nisu doneli jedinstvenu odluku o štrajku, pa u nekim školama danas neće biti nastave, dok će mnoge raditi uobičajeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari