Doktor navodi šta je najveća greška koju pravimo a koja doprinosi bržem starenju 1Foto: Pixabay / alfcermed

Promene stila života mogu da utiču na usporavanje starenja, i na njih možemo da utičemo.

Starenje je deo životnog procesa koji se može podeliti u dve kategorije, unutrašnje i spoljašnje starenje. Prvi se odnosi na hronološko starenje, koje utiče na celo naše telo i u velikoj meri zavisi od genetskih faktora.

Ekstrinzično starenje je povezano sa izborom načina života, pušenjem, stresom, lošim izborom hrane i izloženošću stresu, piše Živim.

I dok na prvu kategoriju ne možemo da utičemo, dr Nil Polvin, doktor dugovečnosti i regenerativne medicine, veruje da možemo da promenimo način života. Na osnovu višegodišnjeg profesionalnog iskustva, otkrio je da je najveća greška koja doprinosi bržem starenju nedostatak sna.

Nažalost, zbog užurbanog ritma života često žrtvujemo vreme koje bi trebalo da provedemo spavajući, vreme potrebno našem telu za regeneraciju.

Spavanje sedam do osam sati noću pomaže zdravlju ćelija i tkiva, kognitivnim funkcijama, imunitetu, nivou energije i metabolizmu.

Osoba treba da provede otprilike 26 godina svog života spavajući. Međutim, za mnoge to nije slučaj, a nedostatak sna doprinosi nizu zdravstvenih problema, uključujući visok krvni pritisak, depresiju, gojaznost, moždani udar, dijabetes i bolesti srca, prenosi N1.

Nedostatak sna takođe može uzrokovati:

Bore i prevremeno starenje kože

Koža se sastoji od nekoliko proteina, uključujući kolagen i elastin koji joj pomažu da ostane čvrsta i sveža.

Istraživanja pokazuju da nedovoljno sna može uticati na kvalitet i snagu kolagena i elastina, što dovodi do bora i opuštene kože ili opuštanja.

Kognitivni pad

Nedostatak sna može uzrokovati pad motoričkih vještina, sporu obradu informacija, smanjiti raspon pažnje i emocionalni kapacitet, i narušiti naše rasuđivanje.

Hronični nedostatak sna je plodno tlo za rizik od gubitka pamćenja i Alchajmerove bolesti.

Oslabljen imunitet

Prva linija odbrane tela od raznih bolesti je imuni sistem, koji se prirodno obnavlja tokom sna. Ona proizvodi ćelije koje pomažu telu da se bori protiv patogena koji nas mogu razboleti.

Istraživanja pokazuju da kada je naš san ugrožen, telo ne može tako efikasno da se bori protiv pomenutih napadača. Osim toga, vreme oporavka od bolesti može trajati duže.

Kako osigurati dobar san?

Jednostavne promene načina života mogu pomoći u stvaranju zdravih navika spavanja

Budite dosledni. Dosledan raspored spavanja pomaže u održavanju normalnog cirkadijanskog ritma.

Izložite se jutarnjem suncu odmah nakon buđenja. Ovo resetuje telesni cirkadijalni sat, signalizirajući telu da je jutro.

Ograničite unos kofeina i alkohola. Izbegavajte kofein osam sati pre spavanja i alkohol tri sata pre spavanja da biste zaštitili kvalitet sna.

Ograničite vreme provedeno ispred ekrana, posebno pre odlaska na spavanje. Dokazano je da izlaganje plavoj svetlosti negativno utiče na san.

5. Napravite opuštajuću rutinu pre spavanja. Sticanje navike da čitate knjigu ili da se kupate u toploj kupki signalizirate telu da je vreme za opuštanje i spavanje.

6. Neka vaša soba bude podsetnik na udoban san. Investirajte u dobar dušek, čaršave, maske za oči ili bilo šta drugo što vam pomaže da se osećate opušteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari