Danas je tačno 10 godina otkako je osporen doktorat Siniše Malog 1foto FoNet Milica Vučković

Danas se navršava tačno 10 godina otkako je Raša Karapandža, profesor Evropske poslovne škole u Vizbadenu, u tekstu objavljenom na sajtu Peščanika osporio doktorsku disertaciju Siniše Malog, tadašnjeg gradonačenika Beograda, a danas ministra finansija u Vladi Srbije.

U tekstu „Velike tajne Malog majstora – Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat“, Karapandža je naveo da je Siniša Mali 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije” na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i tako stekao zvanje doktora nauka.

„To zvanje stekao je nezasluženo. Doktorska teza gospodina Siniše Malog jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne“, navodi se u tekstu.

Bio je ovo treći slučaj u kojem su doktorati političara dovedeni u sumnju.

Prethodno su na Peščaniku iznete sumnje da su svoje disertacije plagirali Nebojša Stefanović, tadašnji ministar policije i Aleksandar Šapić, u to vreme funkcioner Demokratske stranke i predsednik opštine Novi Beograd.

Raša Karapandža je, analizirajući rad Siniše Malog, napisao da na gotovo svim stranama disertacije postoji određeni procenat neoriginalnog teksta, a da je na više od jedne trećine strana svoje doktorske teze Mali prepisao čak 33 odsto ili više teksta.

U delu teksta Karapandža je odgovorio i na često postavljana pitanja, pa je tako naveo da se doktoratom Siniše Malog bavio zato što je on visoki državni funkcioner: „Zato što državni funkcioneri svojim postupanjem moraju opravdati javno poverenje. Zato što je doktorirao na državnom univerzitetu, pa je samim tim njegova teza u celosti javno dostupna u digitalnom obliku, i zato što plagijatora itekako ima i na državnim univerzitetima.“

Pretpostavio je očito Karapandža da će ga posle ovoga optužiti da preko Malog napada tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića pa je dao i odgovor:

„Ne. Upravo surotno. Umesto da ovaj tekst tumači kao napad, premijer Vučić treba da ga doživi kao pomoć. Iza ovog teksta stoji mnogo sati mog volonterskog rada i trebalo bi da bude srećan što ukazujem na lopovluk koji mu se dešava iza leđa“, napisao je Karapandža.

Danas je tačno 10 godina otkako je osporen doktorat Siniše Malog 2
Toto: Beta/ Miloš Miškov

Odluke, žalbe, propusti…

Preispitivanje osporene doktorske disertacije na Univerzitetu u Beogradu (UB) počelo je odmah po objavljivanju sumnje na plagijat, ali je prošlo pet godina do trenutka kada će Senat UB prvi put poništiti diplomu doktora nauka na ime Siniša Mali.

Bilo je to u vreme mandata rektorke Ivanke Popović.

Svemu je prethodila blokada Rektorata od strane studenata koji su zahtevali da se ovaj slučaj konačno okonča.

Odluka Senata doneta je na temelju rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB koji je izveo nedvosmislen zaključak da se Mali nekademski ponašao tako što je preuzimao delove tekstova drugih autora bez navođenja izvora.

Ispostaviće se da je mišljenje Odbora od ključne važnosti za sve što se kasnije dešavalo jer nijedna sudska odluka po žalbama Malog nije ulazila u sadržinu samog doktorata, već su odluke „padale“ zbog proceduralnih propusta koje je ustanovio sud.

Delovi postupka su zbog toga morali da budu ponavljani kako bi se ispravile greške u proceduri pa se tako dogodilo da se Senat krajem 2021. po drugi put izjašnjavao i opet glasao za poništavanje diplome.

Tu nije bio kraj žalbama, poništavanju prethodno donetih odluka i sudskim procesima koji i dalje traju.

Koliko ih je ukupno bilo teško da mogu iz glave da kažu i oni koji su slučaj pratili od početka.

Predmet se sada nalazi pred Odborom na profesionalnu etiku koji postupa kao prvostepeni organ i to po propisima koji su važili u vreme kada je disertacija osporena, a kada bi mogla da se konačno stavi tačka na ceo slučaj, teško je prognozirati.

Evidentno je da Univerzitet sve ove godine nije pokazao ažurnost, ali i da se Siniša Mali nije povukao.

Izvori Danasa sa UB kažu da su, uprkos otezanju, dva saziva Senata rekla šta o svemu misle i to nijedna sudska odluka ne može da promeni.

Danas je tačno 10 godina otkako je osporen doktorat Siniše Malog 3
Foto: V. A.

Šta su na sve to rekli Mali i Vučić?

Samo dan nakon objave teksta u kojem su izneti navodi da je plagijator, Siniša Mali je za Danas izjavio da stoji iza svog doktorskog rada. Mišljenje do danas nije promenio.

U novembru 2019. je rekao da „sve to toliko dugo traje da bi posle svega najradije pocepao taj doktorat“.

I njegov „šef“ Aleksandar Vučić je u isto vreme izjavio da mu je to predlagao.

„Žao mi je Siniše. Vidim da ga je to mnogo pogodilo, šta ću mu ja. Ja sam mu odavno savetovao da to pocepa i da pred svima ponovo polaže i da napiše novi rad, da pozove sve ljude da čuju. ‘Ne, ne ja sam se borio, mnogo sam truda uložio’. I evo ti sad!“, prepričao je Vučić šta je govorio ministru.

Obojica su isticali da iza cele priče stoji politika, ne osvrćući se na zaključke Odbora za profesionalnu etiku u kojem sede članovi akademske zajednice.

Najavu da će napisati drugi doktorat Mali je ispunio, pa je tako sredinom prošle godine objavio da je doktorirao na Ekonomskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Slovačkoj.

Nakon toga je diplomu nostrifikovao u Srbiji.

Zvanje doktora nauka ministar finansija ističe u svojoj biografiji, ali doktorat sa Beogradskog univerziteta više ne pominje.

On, podsetimo, nije promovisan za doktora nauka na UB, niti mu je diploma do danas dodeljenja.

Navodno i dalje stoji u nekoj fioci u Rektoratu Beogradskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari