Ana Fišer ČopordaFaceboook

Pre mesec dana od kovida 19 preminula je 41-ogodišnja doktorka Ana Fišer Čoporda. Iza nje ostala je petogodišnja ćerka i 70-ogodišnja majka. Doktorka Čoporda, koja je radila kao anesteziolog u KBC Zvezdara, bila je 141. lekar koji je izgubio život zbog kovida 19, preneli su mediji. Ona nije jedina iza koje ostaje maloletno dete. Ovakvih priča ima mnogo više.

Udruženje lekra Ujedinjeni protiv kovida pokrenulo je zato još prošle godine incijativu da se formira fondacija dr Nenad Maksimović iz čijih sredstava bi se finansiralo školovanje dece preminulih kolega.

– Pod sloganom ’’dobri ljudi umiru ali smrt ne može ubiti njihova imena’’ još u januaru prošle godine pokušali smo aktuelizujemo u javnosti temu sudbina porodica preminulih kolega i dali smo otvoreni javni predlog o osnivanju fondacije dr Nenad Maksimović iz koje bi se stipendiralo školovanje dece preminulih lekara. Lekara ima više nego dovoljno da se deci kolega pomogne na adekvatan način i na duže staze, jer ordenja i jednokratne pomoći znače neko vreme, ali bi neki održivi izvor stipendiranja dok ne završe školovanje bio najljudskija i najkolegijalnija stvar koju bismo mogli da uradimo za svoje kolege koje su život izgubili u borbi sa ovim što nas je snašlo u poslednjih par godina kaže dr Miloš Bojović, član Ujedinjenih protiv kovida.

Predlog UPK jeste da se formira solidarni fond od sredstava Lekarske komore Srbije. Iz udruženja lekara objasnili su da LKS na mesečnom nivou uzima od plate svakog lekara 0,8 odsto što je u odnosu na broj licenciranih lekara, iznos od preko dva miliona evra na godišnjem nivou. Ako bi se od toga izdvojio tek mali deo za fondaciju, to bi bilo dovoljno.

Novac u komori već postoji i samo ga ne treba trošiti na različite besmislene putne troškove, troškove raznih nepotrebnih reprezentacija i slične stvari već ga usmeriti ka nekom višem cilju. Stvar je više nego jasna, jednostavna I izvodljiva – kaže dr Bojović.

Međutim LKS još uvek nije odgovorila na ovaj predlog. U pokušaju da podstaknu LKS da reaguje, UPK pokrenuli su nedavno i peticiju pozivajući prvo kolege a potom i građane da je podrže.

Dr Bojović objašnjava da je peticiju do sada potpisalo oko dve hiljade kolega.

– Naredne nedelje će biti upućen i zvaničan dopis sa zahtevom za osnivanje fondacije. On će biti usmeren ka LKS ali i Ministarstvu zdravlja i Vladi. I dostavićemo im i gotov statut, dakle radimo njihov posao, ali neko to mora. Fondacija mora biti osnovana – navodi dr Bojović zaključujući da će fondacija nekoj deci obezbediti “barem deo budućnosti koja im je gubitkom roditelja oduzeta”.

Ko je bio dr Nenad Maksimović?

Nenad Maksimović bio je anesteziolog u KC Srbija. Preminuo je u 37. godini od posledica kovida 19, nakon što je sve vreme trajanja epidemije proveo po jedinicama inteznivne nege u crvenim zonama Beograda. “Širio je optimizam i radost. Pokušavao je da dopre do ljudi, da im objasni da je važno da se čuvaju, da se pridržavaju mera, da se strpe, zbog njih samih, zbog drugih, zbog starijih, zbog već bolesnih, zbog njegovih kolega”, napisali su UPK. Sam dr Maksimović u autorskom tekstu za nova.rs napisao je “naše radno vreme se produžava i posle posla. Svoje teško obolele pacijente „nosimo kućama“, kao i njihove zabrinute porodice, bezbroj je pitanja sa obe strane. Ne možete da se ogradite i da ne razmišljate šta bi mu sutra uključio, stalno pravite strategiju za bolji ishod lečenja… kada se sav vaš trud završi povoljno – srećni ste i to zaista nema cenu, jer život nema reprizu. Tek kad se nađete u ambisu smrti, cenite život na pravi način. A kada gledate život koji se bori, dobijate još veći impuls da i pobedi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari