Doktorka smenjena jer nije htela u SNS 1

V. d. direktora Opšte bolnice u Vršcu, doktor Danilo Mitrović, smenio je načelnicu Odeljenja ginekologije doktorku Tatjanu Vešović, jer nije želela da pređe u SNS.

Nakon višemesečnog ubeđivanja, upozorenja a potom i negativne kampanje u lokalnim medijima, Vešovićevoj je 6. februara uručen aneks ugovora o radu kojim se razrešava sa mesta načelnice Odeljenja ginekologije i akušerstva.

Razlozi za smenu su joj saopšteni u usmenom obrazloženju – jer doktorka „previše priča“ i „previše je politički angažovana“. Direktor bolnice nije želeo za naš list da obrazloži razloge za smenu načelnice.

– Ne mogu da dajem informacije – kratko nam je poručio Mitrović.

Tatjana Vešović kaže za Danas da je v. d. direktora, Danilo Mitrović, na tu funkciju postavljen kao kadar SNS u novembru prošle godine i da od tada traju pokušaji da je smeni.

– Odmah je započeo razgovore sa lekarima na Odeljenju ginekologije i akušerstva, pokušavajući da nekog od njih ubedi da prihvate mesto načelnika, jer je dobio partijski zadatak da me smeni sa načelničkog mesta. U obrazloženju o premeštaju koje mi je prekjuče uručio stoji da je odluka doneta zbog „poboljšanja organizacije rada“. Smatram da časno, pošteno i profesionalno obavljam svoju dužnost, i zbog toga nisam podležala dosadašnjim pritiscima. Kao razloge za moju smenu Mitrović mi je u usmenom obrazloženju naveo da je to od njega traženo, jer „previše pričam“ i „previše sam politički angažovana“. U stvari, jedini problem je što nemam člansku kartu SNS-a – ukazuje Vešović.

Ona je ujedno i predsednica Gradskog odbora DS u Vršcu i odbornica u Skupštini grada, ali napominje da se politikom ne bavi na radnom mestu i da se bori za depolitizaciju zdravstvenih ustanova.

Ukoliko ne potpiše aneks ugovora, Vešovićevoj će u roku od osam dana biti uručen otkaz. Ako do toga dođe, novi direktor će imati problema u imenovanju novog načelnika, jer su zaposleni na Odeljenju ginekologije i akušerstva gotovo jednoglasno dali podršku načelnici. Početkom decembra prošle godine svi članovi lekarskog kolegijuma službe ginekologije potpisali su podršku Tatjani Vešović, a njima se potom pridružila i većina radnika na Odeljenju ginekologije i akušerstva, suprotstavljajući se njenoj smeni. U svom dopisu koji su lekari uputili v. d. direktoru stoji da su „zadovoljni radom, organizacijom, kolegijalnošću i požrtvovanošću načelnika i da se ne slažu kao kolektiv da se ona razreši funkcije načelnika“.

– Insistiranje da se ja pošto-poto smenim sa mesta načelnika je motivisano isključivo političkim razlozima, što je sramota za ovu bolnicu u kojoj se nikada nije politička podobnost stavljala ispred stručnosti. Razlog za moju smenu vidim u tome što sam na čelu gradskog odbora DS koji sa puno argumenta kritikuje apsolutnu vlast koju SNS vrši u Vršcu. Ubeđena sam da je neposredni povod za moju smenu što smo pre neki dan između mnogobrojnih nepravilnosti u radu lokalne samouprave razotkrili i aferu u kojoj SNS vrši pritisak na sportske klubove i ucenjuje ih da skupljaju „sigurne glasove“ podrške predsedničkom kandidatu naprednjaka, jer u protivnom neće dobiti pare iz budžeta za svoje normalno funkcionisanje – ističe Tatjana Vešović.

Ministarstvo nije nadležno

U Ministarstvu zdravlja kažu za Danas da nisu upoznati sa ovim slučajem, jer nisu nadležni, uputivši nas na Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore iz Pokrajinskog sekretarijata.

Među najboljima u Srbiji

Služba ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu pohvaljena je kao jedna od najboljih u kontroli koju su sproveli Ministarstvo zdravlja Srbije i Sekretarijat za zdravstvo Vojvodine. U obilasku tima za akreditaciju bolnice krajem prošle godine nije bilo primedbi na organizaciju rada ove službe niti na sprovođenje procedura iz akreditacije. Čak je ova služba posebno izdvojena i pohvaljena kao najbolja u sprovođenju procedura na nivou bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari