Nedavno izabran predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačićsvojim sugrađanima je obećao prosperitetnu budućnost, ali nije jasno da li će tri giganta: Rudnik uglja, Termoelektrana i Vektra Jakić, kao postojeći resursi, biti dovoljni ili pljevaljski čelnik ima nove planove kojima će svoju opštinu izvesti na novi put razvoja. Izborom Đačića i ostalih funkcionera u Pljevljima je konačno ozvaničena vladajuća koalicija DPS, BS i SDP. Opoziciju čine DF i SNP.


Ovo je prvi put nakon 17 godina da DPS zajedno sa socijaldemokratama u isto vrijeme vuče konce i izvršne i zakonodavne vlasti. Moraju se nositi sa dugom koji im prethodna lokalna vlast ostavlja od 17,5 miliona evra i to po osnovu poreza i doprinosa za plate zaposlenih, za obaveze dobavljačima, dugova prema bankama, mada su oni većreprogramirani, ali ih nešto drugo muči.”Planova je puno, a vremena je malo”, kaže Đačić. “Nemamo vremena da čekamo, moramo da radimo kao da smo većodavno tu. Muči nas jako nisko izvršenje budžeta za 2014 godinu, svega nešto oko 34 odsto. Osim dugova naslijedili smo i lošu saobraćajnu infrastrukturu, tako da ćemo u narednoj godini sigurno izvesti određen broj akcija i realizovati jedan broj projekata, koji će učiniti da infrastruktura kao saobraćajnice i glavne ulice u gradu dobiju jedan novi kvalitet“, najavio je Đačić.

Upamtiće građani ovo obećanje novog predsjednika pljevaljske opštine, baš kao što im je i obećao u predizbornoj kampanji. Građani očekuju da će posvetiti više pažnje ekologiji, da će ostvariti bolju saradnja sa Vladom Crne Gore, uz čiju bi pomoćrealizovani brojni projekti. Đačića zabrinjava velika nezaposlenost u Pljevljima. Na birou rada prijavljeno je oko 2400 mladih ljudi od čega je oko 400 visokoškolaca. “Ovde je srce sistema bar kada je u pitanju rudarstvo i energetika, vjerujem da ćemo na planu preduzetništva povući najbolje poteze, jer tu možemo još dosta da uradimo u ovoj opštini. Mislim da će i jedno i drugo stvoriti prilike uz oblast poljoprivrede da se broj nezaposlenih lica u Pljevljima smanji“, ističe Đačić.

Novi gradonačelnik obećava da će sve što je do sada Pljevljima uzelo i vratiti.

Evidentno je da sve više mladih odlazi iz Pljevalja, dok Đačićporučuje da će se taj trend smanjiti i obećava da će nova vlast naročitu pažnju posvetiti mladima.

– Nadam se da će se taj negativni trend zaustaviti, upravo sledećim mjerama – tako što ćemo otvoriti nova radna mjesta, podići ćemo društveni život na jedan veći nivo, pri kraju smo završetka radova na Domu kulture koji traju dva mandata unazad i siguran sam da će taj objekat preporoditi društveni život u Pljevljima i da ćemo podsticanjem svih drugih oblika društvenog života, sporta, i svega drugog, učiniti da se zaustavi taj negativan trend i da ljude koji ovde žive ubijedimo da je ovo najbolje mjesto za život, kategoričan je Đačić.

Konačno sekretarka

Na nedavnoj sjednici lokalnog parlamenta diplomirana pravnica Emina Brkovićizabrana je za sekretarku Skupštine opštine sa 18 glasova za i 15 protiv. Ovo je prvi put od uvođenja višestranačja, da ovu funkciju u pljevaljskom parlamentu obavlja žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari