Odbornici SO Pirot su na poslednjoj sednici odlučili da se plac veći od 2.800 kvadratnih metara u blizini Železničke stanice u gradu da u zakup beogradskoj firmi „Eko-helenik“ koja je ispostava grčke naftne kompanije. Ona će na njoj podići savremenu benzinsku pumpu i zaposliti petnaestak radnika.

Odbornici SO Pirot su na poslednjoj sednici odlučili da se plac veći od 2.800 kvadratnih metara u blizini Železničke stanice u gradu da u zakup beogradskoj firmi „Eko-helenik“ koja je ispostava grčke naftne kompanije. Ona će na njoj podići savremenu benzinsku pumpu i zaposliti petnaestak radnika.
Cena placa je 101 evro po kvadratu. Posle zaključivanja ugovora u opštinski budžet će biti uplaćeno oko 23 miliona dinara. Odbornici su zbog toga i izglasali rebalans budžeta.
– Ta sredstva će biti upotrebljena strogo namenski. Pre svega za nastavak radova na uličnoj rasveti u gradu, budući da je dosad u mnogim ulicama beogradsko JP „Javno osvetljenje“ ovaj posao uspešno uradilo. Konkretno, radiće se javna rasveta od sadašnjeg Mosta ljubavi do Železničkog mosta i u nekim ulicama u gradu koje gravitiraju ka centru, kao što su ulice Danila Kiša, Vuka Karadžića, Takovska, Sedmi juli… Od tih sredstava smo odvojili oko četiri miliona dinara za asfaltiranje seoskih ulica, kao i dva miliona dinara za renoviranje seoskih škola. Glavno je da je došao još jedan strani investitor. Pirot će dobiti modernu pumpu i biće posla za petnaestak radnika. Ova firma će i Fondu za građevinsko zemljište platiti priključke na infrastrukturu. Sama investicija vredna je više od milion evra – kaže za Danas predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.
Odbornici SO Pirot na jednoj od sednica doneli su rešenje o izdavanju u zakup prostora pored sadašnjeg „Maksija“, firmi „Tuš d. o. o.“ iz Novog Beograda koja je ispostava istoimene slovenačke firme. Prostor veći od 8.000 metara kvadratnih izdaje se u zakup po ceni od 73 evra po metru kvadratnom. Opština će inkasirati oko 800.000 evra. Na tom prostoru će „Tuš“ graditi poslovni objekat.
Prema Vasićevim rečima ova firma dokumentaciju i dozvole prikuplja od JUP.
– Očekujem da radovi na izgradnji objekata počnu što pre – kaže Vasić.
Predsednik opštine očekuje da se do 1. septembra završi i rekonstrukcija puta od Pirota do Planinarskog doma u dužini od 12 kilometara, budući da na toj deonici treba da se održe brdske auto-trke.
– Vrednost ove značajne investicije sada premašuje sumu od milion evra, jer će put biti proširen ne samo za metar i po kako je planirano, nego i za još pola metra, a gradićemo i plato za parkiranje i prelaz za skijašku stazu. Uskoro će početi asfaltiranje ove deonice. Ako i bude kašnjenja to će biti najviše nedelju dana. Radovi se finansiraju iz budžeta Republike – kaže Vasić.
On izražava očekivanje da će do kraja avgusta biti završena i rekonstrukcija Crvenog trga u centru grada.
– Veliki deo je već popločan štampanim betonom u šarama pirotskog ćilima. Piroćanci su dobili dnevnu sobu u centru grada jer će trg zaista biti prelep. Moraćemo samo da ga sačuvamo od nemarnosti. Trg pirotskih ratnika popločan je kamenim pločama i rađen je nekoliko godina. Vrednost ovih radova biće oko 35 miliona dinara i finansiraju se iz opštinskog budžeta – kaže Vasić, dodajući da na novom Crvenom trgu neće biti parkiranja i da u Dragoševoj ulici više neće biti saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari