Blizu 20.000 ždralova stiže predstojećeg vikenda u rezervat prirode Slano Kopovo u opštini Novi Bečej, da prezimi. Ovaj prirodni fenomen već godinama privlači pažnju građana, a drugu godinu zaredom biće obeležen i Festivalom ždralova. Za sve ljubitelje prirode, koji žele da vide prirodni fenomen okupljanja više hiljada ždralova na jednom mestu, organizovan je besplatan prevoz iz centra Novog Bečeja u petak i subotu, 7. i 8. novembra. Edukacija i živi doživljaj ovog prirodnog fenomena ove godine su u prvom planu, kaže Igor Balmazović iz Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

– Vodimo predškolsku decu na Slano Kopovo, gde će ih dočekati aktivisti Kancelarije za mlade i stručni saradnici na Slanom Kopovu, koji će im ispričati sve u vezi sa zaštićenim i retkim vrstama ptica. Kancelarija za mlade će zatim sa njima održati radionicu u okviru koje će deca praviti origamije od papira, slikati i crtati. Oko 16 časova se očekuje dolazak jata ždralova, a nakon što deca to vide, planira se povratak – objašnjava Igor Balmazović.

U subotu je organizovan drugi deo programa za decu osnovnoškolskog uzrasta. Organizovani su besplatni autobuski polasci u Kumanu, Novom Bečeju, Bočaru i Novom Miloševu u podne.

– I sa ovom decom će biti održana radionica, a imaće i mogućnost da dvogledima vide sve ptice, koje u ovom periodu nastanjuju naše Slano Kopovo – najavljuje Balmazović.

Prema njegovim rečima, u 15 časova organizovan je polazak autobusa sa autobuske stanice Novi Bečej za ostale građane. Plan je da ova grupa stigne oko pola četiri na Slano Kopovo, pa da onda svi dočekaju veliko jato ždralova i uživaju u ovom retkom fenomenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari