Komunalna inspekcija u Novom Pazaru je odlučna u uklanjanju divljih vikend naselja, koja su poslednjih godina nikla na izletištima u okolini grada i neposrednoj blizini kulturno-istorijskih spomenika. Akcija je krenula od izletišta Pazarište. Dolinom reke Raške, prema manastiru Sopoćani i uz sam arheološki lokalitet iz srednjeg veka, napravljeno je nekoliko desetina montažno-demontažnih i objekata od čvrstog materijala.

Komunalna inspekcija u Novom Pazaru je odlučna u uklanjanju divljih vikend naselja, koja su poslednjih godina nikla na izletištima u okolini grada i neposrednoj blizini kulturno-istorijskih spomenika. Akcija je krenula od izletišta Pazarište. Dolinom reke Raške, prema manastiru Sopoćani i uz sam arheološki lokalitet iz srednjeg veka, napravljeno je nekoliko desetina montažno-demontažnih i objekata od čvrstog materijala. Montažno-demontažni objekti su napravljeni od najprimitivnijeg materijala – dasaka, kartona, najlona, limarije od automobila, pa čak i od delova starih regala. Svaki vlasnik birao je mesto po svom ukusu. Neki su primitivnim materijalima premostili reku na više mesta, a neki u hladovini stoletnih šuma pravili su svoje terase nad samoj obali. Većina objekata je napravljena na zemljištu koje pripada Javnom preduzeću Srbija

Na redu lokacija kod Đurđevih stupova

Komunalna inspekcija je nastavila sa uklanjanjem bespravno podignutih objekata na državnom zemljištu. Zamenik predsednika Skupštine opštine Novi Pazar Vujica Tiosavljević kaže da će raščišćavanje terena narednih dana biti aktuelno i na lokaciji u blizini manastira Đurđevi stupovi. Građevinama koje se ne uklapaju u ambijentalnu celinu okružena je Petrova crkva, tik ispod Đurđevih stupova, Stara čaršija i u njoj Altun Alem džamija, ali i stari hamam koji se naslanja na Staru čaršiju.

Novopazarski komunalni inspektori su vlasnicima „vikendica“ i ostalih objekata, uručili dvadesetak prekršajnih prijava. Neki su sami razmontirali svoje objekte, a drugi su uklonjeni uz asistenciju policije. Divlje vikend naselje ugrožavalo je i vodozahvat, odakle je stizala sirova voda na novopazarska filterska postrojenja. Vikendaši su razbacivali smeće, ali i na vodozahvatu odvijali ventile i na taj način znatno smanjivali dotok vode. To je bio razlog više da komunalna inspekcija bude odlučna u rušenju bespravno podignutih objekata na tom području, jer se vodozahvat nalazi u prvoj sanitarnoj zoni i svaki oblik izgradnje je zabranjen u prečniku od pola kilometra. Vlasnici porušenih vikendica nisu zadovoljni što su samo oni dobili rešenja o uklanjanju. Smatraju da takva odluka mora da važi za sve, a ne da odluka mimoiđe vlasnike staništa od čvrstog materijala, koji su se drznuli da naprave i betonirane mostove preko Raške.
Na narušavanje ambijentalne celine u blizini kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze na listi svetske kulturne baštine, dosta dugo ukazuju i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva. Upozoravali su lokalnu samoupravu i nadležne inspekcijske službe, ali njihova upozorenja ostajala su bez reakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari