Spasilačke ekipe pokušale su da dopru do izolovanih područja u Bangladešu koja je protekle sedmice pogodio razorni tropski ciklon Sidr, kako bi pružile pomoć milionima unesrećenih. Prema zvaničnim izveštajima, u vremenskoj nepogodi stradalo je 3.150 ljudi, povređeno je 3.222, a 1.

Spasilačke ekipe pokušale su da dopru do izolovanih područja u Bangladešu koja je protekle sedmice pogodio razorni tropski ciklon Sidr, kako bi pružile pomoć milionima unesrećenih. Prema zvaničnim izveštajima, u vremenskoj nepogodi stradalo je 3.150 ljudi, povređeno je 3.222, a 1.063 osobe vode se kao nestale.
„Obilazeći opustošena sela postajemo svesni tragedije“, rekao je Muhamed Selim, humanitarni radnik iz Begerheta, jednog od najugroženijih područja. On je takođe istakao da mu se u pojedinim trenucima čini da hoda po „dolini smrti“.
Lokalni zvaničnici gaje bojazan da je broj stradalih daleko veći nego što se navodi u policijskim izveštajima. Humanitarne agencije procenjuju da postoji mogućnost da je u pokrajini Čaudri život izgubilo više od 10.000 ljudi.
Ministarstvo inostranih poslova Bangladeša apelovalo je na međunarodnu zajednicu da pošalje dodatnu pomoć preživelima u elementarnoj nepogodi. Američki Crveni krst obećao je da će izdvojiti 1,2 miliona dolara kako bi stanovnici najugroženijih delova zemlje dobili svežu vodu za piće, šatore, hranu i lekove.
Humanitarni radnici upozoravaju da bi nedostatak osnovnih životnih sredstava mogao prouzrokovati različite bolesti. Oni takođe ističu da ožalošćene porodice preklinju da im se obezbedi odeća u kojoj će sahraniti svoje bližnje koji su stradali u nevremenu. U pojedinim krajevima leševi se sahranjuju u masovnim grobnicama zbog nedostatka prostora.
Predsednik vlade Bangladeša Fahrudin Ahmed posetio je u ponedeljak najugroženija područja kako bi uverio žrtve da će njegova administracija uložiti napor u cilju obezbeđivanja adekvatne pomoći. U govoru koji je održao u distriktu Patuakaliju Ahmed je istakao da hrabrost preživelih daje podstrek vlastima da ulože potrebne napore i olakšaju njihovu patnju.
Vojni brodovi i helikopteri i dalje pokušavaju da dopru do više hiljada ljudi za koje se veruje da su nasukani na ostrvima Bengalskog zaliva i okolnim krajevima. UN i vazduhoplovne snage Bangladeša počele su da bacaju hranu stanovništvu pojedinih ugroženih područja koja su i dalje neprohodna.
U razornoj vremenskoj nepogodi oštećena je i Sandarbanska šuma, stanište bengalskog tigra koji se smatra ugroženom vrstom. Lokalni zvaničnici procenjuju da je na tom prostoru oštećeno više od 25.000 kilometara površina obraslih drvećem, te da je i dalje neizvesno koliko je životinja stradalo.
Ciklon Sidr pogodio je južne delove Bangladeša 15. novembra, dostigavši brzinu od 155 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari