Opština Pirot ima gotovih 15 potpuno novih stanova koja će ustupiti Ministarstvu odbrane u zamenu za Dom Vojske u Pirotu, a u neredne dve godine lokalna samouprava će obezbediti još petnaestak stanova Vojsci za Dom koji je u jako lošem stanju.


Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da su opština i Ministarstvo odbrane blizu konačnog dogovora o preuzimanju Doma vojske u zamenu za stanove.

– Očekujem da se ta razmena završi do kraja septembra i da potpišemo ugovor o preuzimanju Doma Vojske. Imamo gotovih 15 stanova koje Ministarstvu dajemo odmah, a za naredne dve godine još 15 stanova. Poreska uprava je nedavno završila konačnu procenu Doma. Ovaj objekat, površine 2.500 metara kvadratnih koji se nalazi u samom centru grada, procenjen je na 90 miliona dinara. Opština dobija objekat u centru grada u koji će smestiti određene ustanove i organizacije. Moraćemo da investiramo u njegovu obnovu, jer je zgrada dosta propala – kaže Vasić.

Toj razmeni se raduju brojna vojna lica i vojni penzioneri podstanari, nadajući se da će neko od njih dobiti krov nad glavom, ali i brojne ustanove i organizacije u gradu koje se nadaju da će se skućiti u Domu Vojske. Prema nekim nezvaničnim podacima bez sopstvenog krova nad glavom je oko stotinak vojnih lica i vojnih penzionera u Pirotu.

– Imamo 36 vojnih penzionera bez ikakvog stambenog rešenja već duže od 15 godina, a dvadesetak lica je našlo nekakav smeštaj kod roditelja i prijatelja i oni ne primaju nikakvu naknadu za uvećane troškove stanovanja. U većim garnizonima dodeljivani su stanovi, ali ne i u Pirotu. Osam godina sam sekretar ovog udruženja i za to vreme su samo četiri penzionera dobila manje stanove – kaže sekretar Udruženja vojnih penzionera u Pirotu Živorad Ćirić.

Zastavnik prve klase Mile Nikolić je u penziji od 1998. godine. Bez rešenog stambenog pitanja je od 1991. godine. Bio je na službi u Sloveniji i 20 godina čeka da reši stambeni problem. U vojnoj službi bio je 40 godina, a u Pirotu živi od 1991. godine.

– I ja sam u Pirotu menjao nekoliko puta stanove, naravno, kao podstanar. Ukoliko ima pravde, očekujem da posle ovog dogovora opštine i Vojske i ja dobijem stan na koji čekam godinama. Ovo je lepa vest za sve nas i očekujem da će se, kad se budu delili stanovi, poštovati prioriteti i lista čekanja. Možda je to trebalo da se uradi i mnogo ranije, ali je dobro što je to i sada urađeno. Činjenica je da zgrada Doma Vojske propada, a nama je ovo poslednja šansa da rešimo svoje stambene probleme – kaže Nikolić.

I kapetan prve klase u penziji Miljan Živanović živi u Pirotu od 1991. godine. I on se nada da će konačno dobiti svoj krov nad glavom.

– Ovim dogovorom između opštine i Vojske stvaraju se velike šanse da dobijemo stanove ukoliko se to uradi kako treba. Ne bi valjalo da se deo stanova koje opština daje Ministarstvu u zamenu za Dom, dodeli vojnim licima i podstanarima koji žive ovde, a da drugi deo stanova ode u druge garnizone. Godinama sam prvi na listi za stan i nadam se da će se to i dogoditi – kaže Živanović.

Nepoznanice

Potpukovnik Vojske Srbije u penziji iz Pirota i predsednik Opštinskog odbora Udruženja vojnih penzionera u tom gradu Svetislav Pejčić (62) ima 32 godine radnog straža i na stan ček već 19 godina. Sa suprugom i sinom živi kao podstanar.

– U Pirotu sam se samo selio pet puta. Ovo je svakako radosna vest za sve nas koji nemamo rešen stambeni problem i nada da ćemo konačno dobiti svoj krov nad glavom. Nadam se da ću se naći u grupi onih koji će dobiti stan. Za sve nas je još uvek nepoznanica kakvi su to stanovi, koje su kvadrature i na kojoj se lokaciji u gradu nalaze. Bilo bi dobro da nas neko informiše o tome – kaže Pejčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari