Dom zdravlja Novi Sad počinje vakcinaciju protiv sezonskog gripa 1Foto: N. Kovačević

Iz Doma zdravlja „Novi Sad“ najavljen je početak sezonske imunizacije protiv gripa od 7. oktobra.

Kako se precizira, u tu ustanovu distribuirana je četvorovalentna vakcina protiv gripa, proizvođača „ABBOTT BIOLOGICALS B.V.“

Imunizacija je moguća u svim objektima Doma zdravlja, a svi zainteresovani građani treba da se jave svom izabranom lekaru.

Iz Doma zdravlja naveli su da se sezonska vakcina preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV.

Preporučuje se i svim osobama starijim od 65 godina, zatim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene, svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, kao i licima zaposlenim u javnim službama.

Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dodali su iz Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari