Vlast u Srbiji nema ekonomsku, niti strategiju privrednog razvoja, već to radi stihijski i stranački. Zbog toga se i događa da Valjevo protestuje zbog naprasne odluke da se pogon Gorenja gradi u Zaječaru, a sve to „gleda“ Niš, u kojem je vlast svesno uništila Elektronsku industriju koja je imala fabriku „Aparati za domaćinstvo“, u kojoj su se decenijama uspešno proizvodile mašine za pranje veša i ostali asortiman, koji sada nudi novopridošlo Gorenje, kaže Dragan Mladenović, regionalni poverenik UGS Nezavisnost u Nišu.


On ocenjuje za Danas da je ekonomsko-socijalno ponašanje vlasti u Srbiji neshvatljivo, kao i da je nedopustivo da niko iz njenih redova, još od početka devedesetih, nije ozbiljnije pokušao da sačuva i unapredi zdrave i konkurentne delove EI, nekadašnjeg jugoslovenskog brenda, koji je upošljavao oko 25.000 radnika i plasirao proizvode na jugoslovensko i inostrano tržište. EI je danas potpuno devastirana i zarasta u korov, a u njoj je tek nekoliko stotina zaposlenih, koji ne rade redovno, niti od tog rada mogu da žive.

– EI Niš je tokom osamdesetih imala godišnji bruto proizvod koji je bio veći od takvog proizvoda cele Makedonije, kaže Mladenović. – Početkom devedesetih vlada je donela „poseban program“ za restruktuiranje EI, koji niko nije video, EI je počela naglo da se urušava, a zbog toga niko nije odgovarao. Očigledno je da su raznim lobijima i interesnim grupama odgovaralo da budemo potpuno uništeni, kako bi inostrane kompanije ušle na tržište. Pored niza preduzeća, tada su likvidirani i Aparati za domaćinstvo EI, da bi sada došlo Gorenje, kao i Profesionalna elektronika EI, koja je proizvodila strujomere, umesto koje bi u Niš uskoro trebalo da stigne Sažem, koji će raditi to isto. Stručna radna snaga u ovim fabrikama više nikome nije potrebna i završila je na ulici.

Ljubiša Ilić, bivši sindikalni funkcioner i radnik Aparata za domaćinstvo EI, dodaje da bivši radnici ove fabrike jedva preživljavaju, a „mnogi nisu živi“ zahvaljujući stresu zbog gubitka egzistencije. On podseća da su Aparati, sa mašinama i kompletnom opremom prodati pre tri godine, a da je u tom objektu danas „uglavnom magacinski prostor“.

Aparati za domaćinstvo postojali su duže od 40 godina, a zapošljavali 1100 radnika. Mašine za veš i ostali uređaji koji su se tu proizvodili plasirani su na tržište ex-Yu, kao i tržište Italije, Francuske, Rusije i afričkih zemalja.

Od plata ni filera

– Mada Aparati za domaćinstvo EI ne postoje već tri godine, mnogim radnicima još se duguju zarade. Sporovi pokrenuti tim povodom jesu završeni, ali mi nismo dobili novac, jer, kako nam kažu u Trgovinskom sudu, možemo da ga dobijemo tek kada „svi sporovi budu završeni“. Mada smo više puta protestovali ispred tog suda, ništa se nije dogodilo, a novac koji nam se duguje sve manje vredi, kaže Ljubiša Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari