Iako se do pre nekoliko dana očekivalo da će na predsedničkim izborima, koji će u Austriji biti održani u aprilu ove godine, jedini kandidat biti dosadašnji predsednik Hajnc Fišer, pojavila se protivkandidatkinja: Barbara Rozenkranc iz desničarske Slobodarske stranke (FPÖ).


Tako će Fišer po drugi put dobiti protivkandidata – s obzirom na to da prvi nije prihvaćen. Naime, kada je krajem novembra prošle godine Fišer, iz redova Socijaldemokratske stranke (SPO), stavio do znanja da želi još jedan mandat na mestu predsednika Austrije, kao jedini protivkandidat za taj položaj pojavio se Ulrih Habzburg-Lotringen. Ali, kako je austrijskim ustavom članovima porodice habzburške dinastije zabranjeno političko kandidovanje, kandidatura nije prihvaćena. Činilo se da će Fišer biti jedini kandidat, da šef opozicione FPO, Hajnc Štrahe, nije u trku ubacio Rozenkrancovu.

Za ovu 52-godišnju konzervativnu političarku iz pokrajine Donja Austrija, koja je poznata po kritikama na račun EU, slobodno se može kazati da nije poput ostalih političarki. Ona je, pre svega, kako u upitnicima navodi, „domaćica“ i uzorna majka desetoro dece starosti od osam do trideset godina, šest kćeri i četiri sina, koje krase starogermanska imena, kao, Arne, Mehthild, Hildrun, Alvine, ili Sonhild. Tu je i suprug, Horst Jakob Rosenkranc, političar, 1988. zabranjene Nacionaldemokratske partije (NDP), koju je Ustavni suda okvalifikovao kao neonacističku. On se danas bavi izdavanjem desno ekstremnog časopisa Fakten.

Rozenkrancova je o pitanju nacizma i holokausta, na javnoj televiziji ORF, nedavno izjavila da jedino što zna, jeste vreme između 1964. i 1976, kada je pohađala školu. Predstavnici više udruženja i jevrejskih zajednica kritikovali su je zbog izjava vezanih za Drugi svetski rat i pitanje gasnih komora. Takođe, i tri parlamentarne stranke Socijalistička, Narodna stranka i Zeleni kritički su nastrojeni prema „ekstremno desnoj kandidatkinji“.

Prema prognozama, shodno broju članova Slobodarske stranke, valja očetivati da će Rozenkranc dobiti njihove glasove – dakle negde oko 21 odsto birača, ali ne treba isključiti ni da će dobiti podršku i nekih dodatnih glasača. Posebno s obzirom na to da je vodeći austrijski tabloid Kronen Cajtung ovih dana dao jasnu podršku Rozenkrancovoj. Zato nije iznenađujuće samopouzdanje predstavanika Slobodarske stranke, koji očekuju da će njihova kandidatknja dobiti minimalno 35 odsto glasova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari