Domaćini Sedme „Seoske olimpijade“ – Osnovna škola „Knezovi Raškovići“, koja nije imala ni metar uređenih sportskih terena, dobila je igrališta sa asfaltnom podlogom za mali fudbal, odbojku i basket, a takmičari Mesne zajednice Božetići osvojili su pobednički pehar.

U nadmetanju 11 seoskih mesnih zajednica novovarioške opštine (izostala jedino MZ Draglica) u 11 sportskih disciplina i čobanskih veština, Božetići su u nedelju, 23. avgusta, osvojili 730 bodova, ispred Draževića sa 580, Akmačića (570) i Bistrice.

Takmičari ispod Javora bili su bez premca u starim čobanskim veštinama: Božo Popović iz Bukovika pobedio je u bacanju kamena s ramena, a Vladislav Novković iz Ljepojevića u vučenju klička, dok je ekipa MZ Božetići bila prva u nadvlačenju konopca. Ova nadmetanja izazivaju posebnu pažnju publike, a takmičari dolaze pravo sa kondicionih priprema – sa kosidbe i sakupljanja sena na livadama ili drugih poljskih i šumskih radova.

Ekipa MZ Bistrica pobedila je u malom fudbalu, Amzića u odbojci, a Vraneša u basketu.Mladići iz Akmačića osvojili su prvo mesto u šahu i stonom tenisu, Negbina (ekipno) i Stevo Bošnjaković u skoku u dalj, Rutoši i Dušan Grbić u ribolovu i Jasenovo i Jovana Lojaničić u pikadu.

Pošto nije bilo uslova za odigravanje polufinalne utakmice Božetići – Amzići u odbojci, a da bi se sprečio incident i prekid takmičenja, deo članova Organizacionog odbora doneo je odluku da se odbojkaška ekipa Božetića eliminiše. Na terenu su se pojavile dve ekipe – takmičari sa spiska i prijave sportista za osiguranje, koji su dobili prethodi meč i grupa mladića iz okolnih zaseoka, koja je pod mrežu istrčala pravo iza kafanskih stolova.Oni su tražili da igraju utakmicu, tvrdeći da su u ekipu Božetića samovoljom pojedinaca dovedeni igrači sa strane, a zapostavljeni meštani. Osokoljeni podrškom „navijača“, koji su tvrdili da je škola i dvorište na njihovoj dedovini, odbili su pozive da napuste teren.

Ovaj „slučaj“ otvara i pitanja fizičke kulture u selima, sastavljanja ekipa, dovođenja pojačanja (što nije zabranjeno propozicijama) čak i za vreme nadmetanja i želje pojedinih rukovodstava da po svaku cenu izbore bolji plasman.

Na pomolu je spor oko domaćina 8. Seoske olimpijade. Predstavnici Akmačića najavili su prekjuče da su oni domaćini, dok komšije iz Amzića tvrde suprotno.

– Na žrebanju u Vranešima, pred komisijom čiji je predsednik bio predstavnik TSC „Zlatar“, Amzići su određeni za domaćina 2010. godine. Međutim, na sceni su mešetarenja nekih političara: neće da grade sportske terene i ne daju nam Olimpijadu, navodno što je zatvrena škola.Mladi sela i Savet MZ ne odustaju od utvrđenog rasporeda, – ističe Dragoslav Lečić, predsednik MZ Amzići.

Beloj Reci pehar fer pleja

Pehar fer-pleja, prema odluci sudijske i tehničke ekipe Turističko-sportskog centra „Zlatar“, dodeljen je ekipi Bele Reke, sela pod Murtenicom, zbog učešća u svim disciplinama i korektnog ponašanja takmičara na borilištima.

Beton uoči susreta

Mrlju na tradicionalnu smotru mladosti, snage i spretnosti bacilo je odlaganje održavanja „Olimpijade“ ( do sada na Ivanjdan, 7. jula) i zakašnjenje opštinske uprave u pripremama i izgradnji sportskih terena.Građevinci su dan uoči takmičenja betonirali deo tribine između škole i igrališta, a preostalo je uređenje i ozelenjavanje dela školskog dvorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari