Džejms Karvil, koji je jedan od zaslužnijih ljudi u prvoj izbornoj pobedi bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, predviđa da će Demokratska partija biti dominantna u američkoj politici zahvaljujući „seizmičkim promenama“ u demografskim obrascima glasanja.

On je rekao da prošlogodišnja ubedljiva pobeda ove partije ukazuje na njene dugoročne, ustaljene izborne prednosti u odnosu na republikance, koji su napravili veliku grešku kada su se povukli u svoju konzervativnu bazu pod rukovodstvom Džordža Buša. „Ukoliko republikanci ne osmisle kako da se uhvate u koštac s novim demografskim karakteristikama u ovoj zemlji, biće ovo veoma teška vremena za njih“, izjavio je Karvil.

U novoj knizi „Još 40 godina – Kako će demokrate vladati sledećom generacijom“, napisao je: „Republikanci ne treba da budu zabrinuti. Oni treba da budu u agoniji. Treba da im je muka. Republikanska partija je u istoriji najgora partija.“ Istorija je, kaže on, na njegovoj strani. „Bilo je perioda kada je jedna partija generalno dominirala. Nikada ne pobeđujete na svim izborima, demokrate neće odneti pobedu u svim izbornim trkama, ali će u narednih 40 godina fundamentalna dinamika u okviru demografije biti na njihovoj strani“, rekao je on. Od 1896. do 1932. postojao je samo jedan demokratski predsednik, a u periodu od 1932. do 1968. samo jedan umereni republikanac. Od 1968. republikanci su generalno dominirali, koristeći negativnu reakciju na liberalno društvo.

Ali u prvim decenijama 21. veka mladi birači su se u velikoj meri priklonili demokratama, što je ogromna prednost imajući u vidu da u SAD pravo glasa imaju građani od svojih dvadesetih. Hispano Amerikanaca i crnaca ima sve više, dok broj belaca i hrišćana, koji su u velikoj meri glasali za republikance u proteklih 40 godina, sve je manji. „To je vrsta seizmičke promene kakvu nikada ranije nismo videli“, rekao je Karvil. On se kao demokrata raduje „nesreći“ republikanaca, ali takođe tvrdi da se niko od prijatelja republikanaca na visokim položajima, kao što su kongresmeni i intelektualci, ne protivi njegovim pretpostavkama. Ankete pokazuju da se rekordno mali broj Amerikanaca, samo 24 odsto, identifikuju kao republikanci, dok dvostruko više birača veruje demokratama kada je reč o nalaženju rešenja za probleme u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari