O moći ilustracije i njenom značaju govorilo se protekle nedelje u domu kulture Novi Bečej na promociji knjige „O ilustracijama knjiga poezije: istorija, teorija, praksa“ autorke Senke Vlahović Filipov, umetnice koja je diplomirala primenjenu fotografiju.

Kako je istaknuto na promociji, bavljenje ilustracijama autorku je navelo da istražuje teoriju, a s obzirom da nema literature na srpskom jeziku koja se bavi ilustrovanjem, to je bio povod da nastane ovo delo. Jedna jedina knjiga na srpskom jeziku je knjiga Vesne Lakićević Pavićević „Ilustrovana štampa za decu u Srba“, koja je objavljena 1994. godine, ističe Senka Vlahović Filipov.

– Upravo zbog tog nedostatka literature ja sam se odvažila, uz veliku podršku i insistiranje mog urednika Slobodana Ivkova, istoričara umetnosti i teoretičara primenjene umetnosti, da knjigu objavim, iako sam mlad autor i da prosto učinim nešto što bi u javnosti otvorilo pitanje ilustracije koja je zapostavljena. Ilustracija je bitna upravo zbog toga što je svuda oko nas. Ilustracija ima veliku moć komunikacije, ona brzo i lako prenosi poruke, nekad mnogo bolje i od reči i teksta. Prosto iz tog vremena dominacije pisma i znaka prelazimo u dominaciju slike i tu ilustracija ima svoje izuzetno značajno mesto i otuda je bitno i to teorijsko promišljanje ilustracija – smatra Senka Vlahović Filipov.

Prema njenim rečima, izuzetno je važno da ilustrator koji se bavi ilustrovanjem knjiga poezije razume poeziju jer je ilustrator koautor u knjizi, on može da kaže i ono čega možda nema u stihovima ili da da jedan potpuno novi kontekst, u čemu i leži moć ilustracije. Promocija knjige je održana u Galeriji „Selo“, a istovremeno je otvorena i izložba ilustracija ove autorke, nastalih prema stihovima knjige Radovana Vlahovića „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski“. Izdavač knjige o ilustracijama je Banatski kulturni centar uz finansijsku pomoć Mesne zajednice Novo Miloševo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari