Koliko košta mesto u domovima za starije u Beogradu? 1Foto: Shutterstock/lunopark

Godinama unazad potreba za mestom u domovima za starije sve je veća, te ne čudi što mnogi domovi imaju liste čekanja. Za mesto u nekom od beogradskih domova mesečno treba izdvojiti od 240 evra pa čak i do 1.000 evra, u zavisnosti od toga da li je dom državni ili privatni i da li je reč o pokretnom ili nepokretnom korisniku, koji zahteva veću negu.

Kako saznaje Danas, u Gerontološkom centaru „Beograd“, koji obuhvata četiri doma za smeštaj starijih, trenutno je na čekanju 321 zahtev za sve kategorije. Najviše zahteva stigne za smeštaj dementnih osoba.

„Ustanova primi u proseku oko 12 zahteva mesečno za korisnike sa uspostavljenom dijagnozom demencije. Aktuelno u Domu „Bežanijska kosa“ na odeljenju za smeštaj pokretnih lica sa dijagnozom demencije slobodno je ukupno 3 mesta za prijem novih korisnika, dok je na odeljenju za teže pokretna i nepokretna lica slobodno 13 mesta“, kaže za Danas Jelena Koca iz Gerontološkog centra „Beograd“ zadužena za odnose s javnošću, govoreći o kapacitetima za dementne osobe.

Zahtev za prijem u dom podnosi se, najpre, nadležnim centrima za socijalni rad, koji isti dalje dostavlja Komisiji za prijem u Gerontološkom centru na razmatranje. U zavisnosti od potreba budućeg korisnika, njegovog zdravstvenog stanja, slobodnih kapaciteta u domovima, ali i izražene želje za smeštajem u odgovarajući dom, donosi se odluka o prijemu.

Koliko košta mesto u domovima za starije u Beogradu? 2
Dom „Voždovac“ Foto: ugcb.rs

„Ukoliko lice čeka na smeštaj duži vremenski period, zahtevi uz saglasnost staratelja mogu da se preusmere u drugu radnu jedinicu Ustanove radi brže realizacije prijema. Ovo se isključivo odnosi na nepokretna lica sa dijagnozom demencije koja mogu biti smeštena u okviru stacionarnih odeljenja RJ Dom „Voždovac“ i RJ Dom „Stacionar“, jer jedino RJ Dom „Bežanijska kosa“ raspolaže kapacitetima za smeštaj pokretnih korisnika sa dijagnozom demencije. Takođe, ukoliko je smeštaj korisnika hitan, a Ustanova u datom momentu ne raspolaže slobodnim mestima u okviru odgovarajuće kategorije, korisnik odnosno staratelj se upućuje na Centar za socijalni rad koji preduzima dalje mere iz svoje nadležnosti“, objašnjava Jelena Koca.

Najskuplje mesto u Domu „Bežanijska kosa“

Cena smeštaja, kako smo saznali, nije ista za sve stanare domova. Zavisi od kategorije korisnika (nezavisni, zavisni), objekta, lokacije, usluge.

Naime, u državnim licenciranim domovima u prestonici, prema cenovniku Gerontološkog centra „Beograd“, najjeftinije mesto je u dvokrevetnoj i trokrevetnoj sobi u Domu „Voždovac“ koje košta 28.362 dinara mesečno. Ova mesta namenjena su za korisnike koji najveći broj dnevnih životnih aktivnosti obavljaju samostalno. Imaju toalet sa kupatilom i terasu.

Nasuprot tome, najskuplje mesto je u Domu „Bežanijska kosa“ za jednokrevetni apartman, gde postoji i zasebna soba, a mesečno košta čak 60.391 dinar. Ova vrsta smeštaja je isključivo namenjena za korisnike kome je potrebna pomoć drugog lica.

Koliko košta mesto u domovima za starije u Beogradu? 3
Foto: ugcb.rs

Dom „Bežanijska kosa“ ima kapacitet od 600 mesta, najveći je u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi. Najeftinije mesto u ovom domu su dvokrevetne i trokrevetne sobe za korisnike koji mogu samostalno da obavljaju životne aktivnmosti, a mesečno za njega treba izdvojiti 32.939 dinara.

Jedinstvena cena je jedino u Domu „Stacionar“ na Karaburmi, gde je mesto u dvokrevetnoj, trokrevetnoj i višekrevetnoj sobi 37.634 dinara i isključivo se tamo primaju korisnici kojima je potrebna pomoć drugog lica.

Koliko košta mesto u domovima za starije u Beogradu? 4
Soba u Domu „Karaburma“ Foto: ugcb.rs

Na pitanje da li će cene smeštaja u Gerontološkom centru ostati iste, Koca kaže da cene određuje resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i da trenutno nema informacija da će doći do promene cenovnika.

Detaljni pregled cena Gerontološkog centra „Beograd“ pogledajte OVDE

Cene u privatnim domovima od 450 do 1.000 evra

Cena smeštaja i u privatnim domovima za starija lica, takođe, varira. Saša Ristović, sekretar Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih kaže za Danas da mesto u privatnom domu može mesečno da košta od 450 do 1.000 evra.

Koliko košta mesto u domovima za starije u Beogradu? 5
Dnevni boravak u jednom od privatnih domova  Foto: https://www.vitaeresidence.com/

„Kapacitet privatnih domova u Srbiji je 10.000 mesta, od kojih je dve trećine u Beogradu. Trenutno je popunjeno oko 80 odsto. Ima novih domova koji su poprilično prazni, ali ima i onih koji dobro rade uvek su puni. Na cenu u privatnim domovima utiče mnogo toga, od kategorije korisnika, lokacije, usluge koja se pruža…“, navodi Ristović, naglašavajući da korisnicima, prilikom odabira mesta u nekom od privatnih domova, ne treba prioritet da bude samo cena smeštaja.

„Cena jeste bitna, ali mnogo je važnije da se raspitaju kakvo je to mesto, da li je dom licenciran, da li postoje neke primedbe na njihov rad, kakav je kvalitet usluge“, ističe Saša Ristović.

Prema njegovim rečima, pojedini privatni domovi su na ivici rentabilnosti, zbog povećanja cene rada, energenata i krize, te će u nekom trenutku morati da podižu cenu smeštaja, ali da za sada ostaju stari cenovnici.

Koji su sve privatni domovi članovi ovog Udruženja i šta oni nude možete videti na linku OVDE.

Dokumentacija za prijem u dom

Smeštaj lica u domove Gerontološkog centra „Beograd“ ostvaruje se preko Centra za socijalni rad na opštini prebivališta potencijalnog korisnika, kome se i podnosi zahtev. Od dokumentacije potrebno je:

  • popunjen Zahtev za smeštaj (dva primerka),
  • uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih ili venčanih (dve fotokopije) ili fotokopije izvoda iz matične knjige umrlih za bračnog druga ili presuda o razvodu braka (dva primerka),
  • fotokopija lične karte (obe strane) i zdravstvene knjižice (po dva primerka),
  • uverenje o zdravstvenom stanju od lekara opšte prakse i nalaz neuropsihijatra o orijentisanosti osobe i sposobnosti da izrazi svoju volju (original i fotokopija),
  • dokazi o imovini i prihodima koji utiču na troškove smeštaja: ček od penzije za prethodni mesec (tri fotokopije) ili uverenje od PIO fonda da lice koje se smešta nije korisnik penzije,
  • uverenje o imovinskom stanju – poresko uverenje, dokaz o vlasništvu nad nepokretnostima ili ugovor o doživotnom izdržavanju (ako je sklopljen), ugovor o poklonu ili drugi dokazi koji su od uticaja na troškove smeštaja,
  • fotokopija lične karte i potvrda o prihodima za poslednji kvartal za srodnike koji učestvuju u troškovima smeštaja i njihova izjava – saglasnost da se prihodi direktno usmere na pokrivanje troškova smeštaja,
  • izjava volje osobe koja se smešta da želi smeštaj, a ako je podnosilac zahteva lice pod starateljstvom,
  • potrebno je Rešenje o starateljstvu i saglasnost staratelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari