Četiri dana – koliko je Jezdimir Vasiljević učestvovao u rijaliti šou programu Farma na TV Pink – bilo je sasvim dovoljno da ovaj legendarni prevarant uzburka duhove.

Ministar Ivan Tasovac se požalio da svi gledaju jednog „presuđenog kriminalca“, a kultura propada, dok tabloidi spekulišu da je Gazda Jezda izbačen iz Farme po direktivi iz državnog vrha. Mada su „zli jezici“ ostavili mogućnost da se Jezda prijavio za rijaliti upravo da bi se preporučio aktuelnoj vlasti, jer među sadašnjom plejadom povratnika iz devedesetih fali, nekako, još samo njegov dražesan lik.

Čim je ušao na Farmu, Vasiljevića je dočekala pevačica Zorica Marković i prvo ga pitala – kad će da joj „vrne“ 17.000 maraka koje je uložila još pre 20 godina u njegovu uspešno propalu piramidalnu štedionicu Jugoskandik. Na to pitanje odgovor čeka još 80.000 štediša, kojima je Vasiljevićeva prevarantska imperija ostala dužna stotine miliona maraka.

Kada je 1993. pobegao iz Srbije, tvrdio je da ga SPS reketira, te da hoće da ga likvidiraju „kao Badžu i Kundaka“. U februaru ove godine pušten je iz CZ-a (na osnovu Zakona o aboliciji), gde je boravio od 2010, kada je izručen iz Holandije, a u Srbiji je osuđen na pet godina zatvora, jer je oštetio štediše za 190 miliona nemačkih maraka.

Jugoskandik je osnovao 1990. i davao visoke kamate na devizne i dinarske uloge. Mnogi koju su naseli na Jezdinu „ekonomiju destrukcije“ prodavali su čak i stanove da bi profitirali, ali su na kraju ostali bez ičega. Proglašen je za najbiznismena 1992, a te godine bio je kandidat za predsednika Srbije. Osvojio je 61.729 glasova. Bio je sponzor proslave obeležavanje godišnjice proglašavanja Crne Gore za prvu ekološku državu na svetu, kada je u Budvi organizovao šahovski meč Fišer-Spaski.

Rođen je 1948. godine u selu Topolovnik (Veliko Gradište) u porodici zemljoradnika, bio je đak pešak, a sa 23 godine otišao je u svet sa pet dolara u džepu, gde je svašta radio – tražio dijamante, pilotirao, igrao šah, trgovao na berzi, lovio kengure… Danas živi u Čačku, u oronulom potkrovlju kod prijatelja. Otkriveno je da je napravio sajt na engleskom jeziku predstavljajući se kao Don Mandok i tvrdeći da je otkrio neiscrpni „suficit energije“, bez koje će, kako kaže, svet zasigurno propasti, Ako želite da postanete član kluba „Suficit energije“, te da zajedno sa Jezdom istražujete novi način dobijanja energije, morate da donirate jedan dolar ili jedan evro – na Don Mandokov žiro račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari