Zahvaljujući Odboru za ljudska prava Majdanpek Dispanzer za žene Doma zdravlja u Sokobanji opremljen je novim medicinskim aparatima, čime je osavremenjen i poboljšan rad, a pacijentkinje više ne moraju da zbog određenih pregleda putuju u obližnje veće gradove.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 – Nabavka medicinske opreme za Dispanzer za žene finansirana je u okviru programa poljske razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske, posredstvom ambasade ove zemlje u Beogradu, a kroz projekat „Medicinska oprema za Dom zdravlja u Sokobanji“.

-U kontaktima sa dr Merimom Atanasković, ginekologom Doma zdravlja u Sokobanji, prošle godine saznala sam da je njihova medicinska oprema stara i po nekoliko decenija, još iz vremena postojanja porodilišta i da ne postoje uslovi da kupe novu. Odlučili smo da pomognemo i nabavimo opremu, ginekološku stolicu i kardiotokograf (CTG aparat). Za trudnice, koje su, radi obavljanja CTG pregleda, upućivane u Aleksinac ili Niš, nabavljena oprema ima poseban značaj, a razlog je što doprinosi smanjenju broja mrtvorođenih beba, kao i drugih neželjenih ishoda trudnoće i smrtnosti samih majki – objašnjava predsednica Odbora za ljudska prava Majdanpek Mionka Nikolić, naglašavajući: „Susrećemo se sa problemima koji su prisutni u drugim opštinama, često više nego u našoj. Važno je prepoznati problem i marljivo raditi na njegovom rešenju“.

Treba svakako pomenuti da usluge Dispanzera za žene Doma zdravlja u Sokobanji koristi oko četiri hiljade žena. Ovo je inače druga nabavka opreme za Dom zdravlja u Sokobanji, a kroz prethodni projekat „Odbor za ljudska prava – Majdanpek“ uz pomoć donatora, Ambasade Češke u Beogradu, kupio je za ovu zdravstvenu ustanovu opremu za rano otkrivanje raka grlića materice – kolposkop, mikroskop za potrebe ginekološke citologije, kao i neophodne medicinske instrumente. Donator je bila Ambasada Republike Češke u Beogradu. Opremanju Dispanzera za žene u Sokobanji prethodilo je renoviranje Dečjeg odeljenja majdanpečke bolnice, obezbeđivanja filtera i hlora za gradski vodovod u Majdanpeku i mnoge druge humanitarne i edukativne aktivnosti.

-Siromaštvo je u porastu i sve je više porodica koje žive u veoma teškim uslovima. Ne može se biti samo posmatrač situacije, kada deca imaju jedan obrok dnevno i moja obaveza je da pronađem način da se porodicama sa decom pomogne. – objašnjava predsednica Odbora za ljudska prava Majdanpek razloge zbog kojih Odbor ove godine više nego uobičajeno, radi na humanitarnim projektima, dodajući da su za socijalno najugroženije porodice obezbeđene namirnice, kao i slatkiši za decu.

Dodajmo na kraju da je povodom Dana opštine Sokobanja ove godine predsednici NVO „Odbor za ljudska prava – Majdanpek“ Mionki Nikolić dodeljena Pohvalnica opštine Sokobanja za angažovanje i rad na projektu kojim su obezbeđena sredstva za uređenje školskog dvorišta u Dugom Polju i kupovinu opreme za Dom zdravlja Sokobanja;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari