Dan vatrogasno-spasilačkih jedinica obeležen je i u opštini Veliko Gradište a tom prilikom Vatrogasnoj jedinici predato je na korišćenje terensko vozilo „nisan terano“, donacija lokalne samouprave ovom sektoru MUP-a. Reč je o vozilu koje može da preveze sedam putnika i ponese svu potrebnu opremu za svaku vrstu intervencije.

Ovo vozilo će imati najveću primenu prilikom šumskih požara, zatim prilikom spašavanja zavejanih, ali i bolesnih do kojih ne može stići ekipa Hitne pomoći, kao i prilikom saobraćajnih nezgoda, u slučaju prevoza povređenih do najbliže lekarske ekipe. Za najboljeg vatrogasca u protekloj godini nagrađen je Boško Stojšić. Svečanosti je prisustvovao pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Saša Rančić, koji je tom prilikom istakao da je opština Veliko Gradište prepoznala potrebe jedinice i na pravi način odreagovala donacijom vozila i opreme. -Teška su vremena, tako da svaka podrška bilo koje lokalne samouprave je veoma bitna i što je najvažnije u celoj priči za bezbednost građana, jedinstveno se nastupilo u zaštiti njihovih života i imovine. Moram da kažem i to, da su retki ovakvi primeri na teritoriji Republike Srbije, tako da je ova vest sa velikim oduševljenjem primljena u Sektoru i Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je Rančić. Čestitajući praznik vatrogascima, predsednik opštine Dragan Milić je istakao dobru saradnju lokalne samouprave sa Vatrogasno – spasilačkom jedinicom i Sektorom za vanredne situacije. -Vatrogasno – spasilačka jedinica u Velikom Gradištu, u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova osnovana je 1980. godine. Od tada do danas, pripadnici ove jedinice imali su nekoliko hiljada raznih intervencija, od malih šumskih i poljskih požara, preko tehničkih intervencija prilikom saobraćajnih nezgoda, intervencija sa opasnim materijama, požara na stambenim, poljoprivrednim i plovnim objektima, poplava, velikih šumskih požara, do spašavanja zavejanih. Mi smo procenili da je ova jedinica od izuzetnog značaja i doneli odluku da svake godine intervenišemo sa nekim skromnim sredstvima. Kako vatrogasci – spasioci intervenišu u svim vremenskim prilikama i na svakom terenu, ove godine smo odlučili da doniramo jedno jako i sigurno terensko vozilo, naglasio je Milić.

Ključeve terenskog vozila vatrogascima je uručio zamenik predsednika opštine Slađan Marković. Opština je takođe kupila desetak naprtnjača – leđnih prskalica za gašenje šumskih požara, koje je predsednik Skupštine opštine Tomislav Ivanović predao Lovačkom društvu iz Srednjeva. Inače, tokom 2012. godine za vreme trajanja vanredne situacije u opštini Veliko Gradište prouzrokovane snežnim padavinama, pripadnici ove Vatrogasno – spasilačke jedinice su evakuisali i spasili 13 osoba čiji su automobili bili zavejani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari