U Tekiji, Grabovici i Podvrškoj, naseljima u kladovskoj opštini čiji su stanovnici u septembru pretrpeli velike materijalne štete zbog bujičnih poplava, stigla je pomoć koju su 74 najugroženije porodice dobile posredstvom prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine Karađorđević.

Aparati za domaćinstva, prehrambeni paketi i sredstva za higijenu u opštinu Kladovo stigli su zahvaljujući humanitarnim organizacijama Lifeline iz Čikaga i Toronta, koje su pod pokroviteljstvom princeze Katarine. Njihova vrednost veća je od 30.000 evra.

– Nedavno je u Torontu organizovana dobrotvorna večera u cilju prikupljanja pomoći gradovima Srbije koji su razoreni u poplavama. Trudimo se da ne zaboravimo one koji su daleko od Beograda i da podsetimo da patnja nema granice. Od dela prikupljenih sredstava pribavljena je neophodna pomoć stanovnicima Kladova, jer smo prepoznali njihove nevolje. Posebno jer je zima na pragu. Obići ćemo domove najugroženijih porodica da iz prve ruke sagledamo probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju. Nadamo se da ćemo iznaći načina da i ubuduće pomažemo stanovnicima ovog područja. – izjavila je princeza Katarina Karađorđević.

– S obzirom na razmere štete koje je bujica nanela ovoj opštini, apelujemo na sve koji mogu da pomognu da to i učine koliko god su u mogućnosti – rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Tokom boravka u kladovskoj opštini Aleksandar i Katarina Karađorđević razgovarali su i sa predsednikom opštine Kladovo Radovanom Arežinom.

– Počastvovani smo da su nam u poseti prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina. Pomoć koju su donirali od velikog je značaja, zato su izrazi zahvalnosti nemerljivi – istakao je predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina.

Kraljevski par Karađorđević obišao je i Službu onkologije Zdravstvenog centra u Kladovu i o funkcionisanju ove službe i potrebnoj medicinskoj opremi razgovarao sa direktorkom dr Slađanom Natošević. Zračna terapija se u ovoj službi u dve smene dnevno sprovede na 80 pacijenta, dok se u proseku od 10 do 25 bolesnika podvrgne hemoterapiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari