U Vladi Srbije potpisan je ugovor o japanskoj donaciji, za nabavku medicinske opreme za Dom zdravlja u Kučevu, vrednoj 67.300 evra. U prisustvu pomoćnika ministra zdravlja u Republici Srbije dr Dubravke Šaranović Racić i predsednika opštine Kučevo Zorana Milekića, ugovor o donaciji potpisali su Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji i direktor Doma zdravlja Kučevo dr Novica Ilić.


– Ove donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva Srbije. Vlada Japana obezbeđuje finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Zdrastvena zaštita, životna sredina, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana – rekao je ambasador Tošio Cunozaki, a zatim je dodao:

– Dom zdravlja Kučevo ima veliku ulogu kao centralna zdravstvena ustanova opštine Kučevo. Ipak, čuo sam da je medicinska oprema u ovoj ustanovi u lošem stanju. Bez adekvatnog zdravstvenog sistema, ljudi ne mogu očekivati poboljšanje životnih uslova i budući prosperitet njihove zemlje. Upravo zbog toga je Vlada Japana odlučila da finansira ovaj projekat.

– Do sada je realizovano 136 projekata u programu donacija za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji. Zdranstvena zaštita je jedna od glavnih oblasti interesovanja Vlade Japana u Srbiji, i mi ćemo nastaviti da podržavamo ovaj sektor,uprkos teškoj situaciji u Japanu, koja je rezultat razornog zemljotresa i cunamija koji se desio marta ove godine. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da izrazim našu duboku zahvalnost srpskom narodu,a naročito stanovnicima opštine Kučevo,koji su pokazali ljubazne i tople simpatije i velikodušne donacije prema žrtvama pomenutog zemljotresa i cunamija. Nadam se da će ova pomoć od naroda Japana još više unaprediti prijateljske odnose između Japana i Srbije, naglasio je ambasador Tošio Cunozaki.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999.godine je oko 7,5 miliona evra a ukupan iznos japanske pomoći u Srbiji u toku istog perioda je više od 450 miliona evra.

– Zahvaljujem se Vladi Japana,japanskom narodu i ambadoru Tošio Cunozakiu, u ime Ministarstva zdravlja Vlade Srbije, što ovakavim donacijama pomožu našem zdranstvenim ustanovama i narodu na stvaranju uslova za bolji i zdraviji život. Ovoga puta je to Dom zdravlja Kučevo koji ima tu čast da dobije ovu donaciju u vidu nove medicinske opreme i tako poboljšati zdranstvene usluge za svoje građane,istakla je pomoćnik ministra zdravlja u Republici Srbiji dr Dubravka Šaranović Racić.

I pored svojih problema i teškoj situaciji u Japanu koji su rezultat razornog zemljotresa i cunamija koji je zadesio ovu prijateljsku zemlju,ipak Vlada i narod Japana srpskom narodu pruža donacije, a među tim donacijama je i ova u vidu pomoći Domu zdravlja u Kučevu koji ima zastarelu medicinsku opremu i koja ne može pružiti adekvatnu zdranstvenu zaštitu našem stanovništvu.

– Izuzetno mi je drago,da mogu da izrazim svoje zadovoljstvo i da se zahvalim ambasadoru Japana i njegovim saradnicima na ovoj donaciji, koji su i pored poznatih problema u svojoj zemlji,prepoznali probleme naše male i nerazvije opštine Kučevo, i našli mogućnost da pomognu Domu zdravlja u nabavci potrebne medicinske opreme. Koliko nam je ova donacija značajna, podsetiću samo, da naš postojeći rengen aparat datira iz prve polovine prošlog veka, a da će ovaj novi biti na dobrobit svih građana opštine Kučevo. Medicinska oprema u vidu jednog Rendgen aparata, biohemijskog analizatora i uređaja za čistu vodu.pomoći će našim pacijentima za bržu i adekvatnu zdranstvenu uslugu, a ono što je važno i lečenje u Domu zdravlja u Kučevu. Tako naši građani neće više ići za ove usluge u druga mesta van našeg grada – rekao je predsednik opštine Kučevo Zoran Milekić.

– Medicinska oprema u vidu jednog Rendgen aparata, biohemijskog analizatora i uređaja za čistu vodu pomoći će našim pacijentima za bržu i adekvatnu zdranstvenu uslugu, a ono što je važno i lečenje u Domu zdravlja u Kučevu. Tako naši građani neće više ići za ove usluge u druga mesta van našeg grada. Kučevo je mesto koje je dota udaljeno od regionalnih dijagnostičkih centara, tako da je našim građanima otežan odlazak u te centre. Sa ovom medicinskom opremom koje dobijamo od Vlade Japana, stvorićemo stručnu i kvalitetnu uslugu u oblasti dignostike,a ujedno i lečenje naših pacijenata u Kučevu. Hvala,japanskom narodu i ambasadi na ovoj dragocenoj pomoći u savremenoj medicinskoj opremi koja će pomoći na kvalitetnoj zdranstvenoj zaštiti naših građana – istakao je prilikom potpisivanja ugovora o donaciji sa ambasadorom Japana, direktor Doma zdravlja Kučevo dr Novica Ilić.

Već od naredne godine, u opštini i Domu zdravlja u Kučevu planiraju realizaciji nekoliko projekata u oblasti rekonstrukcije i nabavke opreme za bržu i kvalitetniju zdranstvenu zaštitu u cilju boljeg i zdravijeg života svojih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari