Predstavnici Ambasade Japana, Kancelarije za obnovu i razvoj i UNDP-a obišli su radove na uređenju Ljubostinjske reke, u zoni izvorišta Prnjavor, koje je tokom majskih poplava pretrpelo značajna oštećenja. Projekat u vrednosti od oko osam miliona dinara finansira Ambasada Japana i podrazumeva izgradnju gabionske zaštite, saniranje kaskade neposredno ispod izvorišta Prnjavor i saniranje vodotoka u dužini od oko 300 metara, što ima izuzetan značaj za Opštinu Trstenik.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Sigurno je da je ovo tek početak i da su radovi na sređivanju ove reke obimni i veliki i sa tim u vezi očekujemo pomoć Vlade Republike Srbije ali i svih drugih donatora kako bismo predupredili najveći problem sa ovom bujičnom rekom, kazao je zamenika predsednika Opštine Trstenik Stevan Đaković.

Projekat se sprovodi preko programa UNDP i u partnerstvu sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

– Program UNDP uz pomoć Vlade Japana pomaže 27 opština u Srbiji koje su stradale u poplavama 2014. godine, koja podrazumeva infrastrukturalne mere ali i preventivu zbog budućih katastrofa. Finansiramo i katastarizaciju klizišta, od čega će Opština Trstenik, takođe, imati velike korist, kazao je menadžer projekta Žarko Petrović.

Nakon obilaska radova predstavnicima Ambasade Japana, Kancelarije za pomoć i obnovu i UNDP-a upriličen je prijem u zgradi Opštine Trstenik, gde je bilo razgovora o nastavku saradnje i budućim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari