Donald Tramp i zvanično je ušao trku za predsednika SAD, a demokrate računaju da će njujorški biznismen „smekšati druge republikanske kandidate“, piše Kriščen sajens monitor. Ocena je stručnjaka da će od dana kada je Tramp ušao u predsedničku trku cela kampanja biti pretvorena u „performans sa primesama cirkusa“, jer, pre svega, poznato je da ova zvezda rijaliti programa govori u lice sve što misli.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nakon višegodišnjih „pretnji“ da će se kandidovati za predsednika, prvo 1987, pa 1999. i potom 2004, 2008. i 2011, Tramp je to konačno i učinio, bar za sada. Pojedini spekulišu da će se američki mogul za nekretnine samo neko vreme zadržati u kampanji, pojaviti u nekoliko republikanskih debata, a potom istupiti iz trke, prenose američki mediji.

Poznavaoci prilika ističu da ulaskom Trampa u kampanju Demokratski nacionalni komitet (DNK) ne bi mogao biti srećniji, te da je ovo dar za tabor demokrata, jer preti da pretvori ionako veliko republikansko polje u cirkus. „Danas Donald Tramp je postao drugi republikanski kandidat koji je u dva dana objavio da želi da se takmiči za predsednika“, kazala je sekretarka za medije u DNK Holi Šulman podižući Trumana na viši nivo u odnosu na DŽeba Buša, koji je objavio svoju kandidaturu početkom nedelje. „Željni smo da čujemo njegove ideje. Tramp govori o velikim pitanjima, poslovima, Islamskoj državi i imigraciji i to tako bombastično da postaje komično“, kaže Šulmanova.

Pojedini se slažu da Tramp ne samo da bi otvorio nova radna mesta nego bi bio i „najveći biznis predsednik koga je Bog ikad stvorio“. Tramp ne želi samo poraz Islamske države, on će pronaći svog generala Mekartura da to učini, pišu američki mediji. On ne želi, kažu, da zatvori južnu granicu sa Meksikom, on će podići veliki zid, navodi se u komentarima.

„Nažalost američki san je mrtav“, kazao je Tramp na kraju 45-minutnog govora tokom kojeg je obelodanio svoju kandidaturu, ali „ja ću ga vratiti i učiniti jačim nego ikada“. Ranije je samouvereno sebe nazvao najuspešnijom osobom koja se ikada kandidovala za predsednika navodeći da je vlasnik „Guči prodavnice koja vredi više od Mita Romnija“, misleći na bivšeg republikanskog kandidata za predsednika. Objavljujući kandidaturu, Tramp je pokazao da neće ni tokom kampanje zazirati od luksuznog i bogatog načina života na koji je navikao. Naprotiv, naglasio je da je njegovo bogatstvo centralni deo predsedničke platforme. „Stvarno sam bogat i kao takav ja treba i da vodim zemlju, a ne neki gubitnici.“

Za sada Tramp se kvalifikuje da se pojavi u prvoj debati na Foks njuzu 6. avgusta, koja se organizuje na ovom kanalu za prvih deset kandidata, prema nacionalnom istraživanju. Pojava Trampa verovatno će povećati gledanost.

Ipak, Tramp je uveren da ima najviše šanse da pobedi Hilari Klinton, favorita za nominaciju demokrata. Za razliku od svojih republikanskih rivala, tvrdi da ne bi ukidao programe socijalne i zdravstvene zaštite koje je uvela sadašnja administracija. „Ja bih ovu zemlju učinio toliko bogatom da ne biste morali da ih ukidate“, izjavio je Tramp.

Izbori za predsednika SAD biće održani 2016.

Kolutanje očiju

Nedavno istraživanje pokazalo je da više od polovine republikanaca ima negativan stav o Trampu. Mnogi Amerikanci njega prvenstveno posmatraju kao TV zvezdu, a njegove brojne „pretnje“ da će se kandidovati kod većine birača i ovoga puta naišle su na kolutanje očiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari