Antimuslimanska retorika Donalda Trampa, potencijalnog kandidata iz republikanskih redova na predsedničkim izborima u SAD, potkopava nacionalnu bezbednost Amerike tako što ohrabruje Islamsku državu (IS), upozorio je Pentagon.


Tramp je rekao da muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD nakon napada u zdravstvenom centru u Kaliforniji kada je muslimanski bračni par otvorio vatru i ubio 14 ljudi. Jedan od počinioca je Tašfin Malik, koja se navodno na dan tragedije zaklela IS-u na vernost. Portparol Pentagona Piter Kuk je rekao da Trampova retorika „jača priču ISIL-a“.

Tramp je svojim izjavama isprovocirao osude širom sveta. Lavini kritika se pridružio i državni sekretar SAD Džon Keri, koji je u utorak popodne rekao da Trampove opaske „nisu konstruktivne“ u borbi protiv IS-a, čija uporišta u Siriji i Iraku bombarduje koalicija pod rukovodstvom SAD. Odgovarajući na Trampove opaske, američki Pentagon je saopštio da bi zatvaranje granice za muslimane osujetilo napore SAD za suprotstavljanje ekstremističkoj ideologiji. „Sve što podstiče priču IS-a i suprotstavlja SAD muslimanskoj veri definitivno se ne kosi samo s našim vrednostima, već i s našom nacionalnom bezbednošću“, rekao je Kuk, ne pominjući Trampovo ime.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, u saopštenju Pentagona je zapravo ponovljen „tvit“ Hilari Klinton, koja je pretendent iz demokratskih redova na kandidaturu za predsednika SAD. Ona je na Tviteru napisala da se Trampov predlog o zabrani za muslimane „ne suprotstavlja samo našim vrednostima, već ide i na ruku teroristima“.

Reči osude su usledile ubrzo pošto je Tramp naveo u saopštenju u ponedeljak da muslimani gaje „mržnju“ prema Americi, te im treba zabraniti ulazak u SAD „dok god predstavnici naše zemlje ne utvrde šta se dešava“. Milijarder i zvezda rijalitija je, međutim, dodao da se ta zabrana ne bi odnosila na muslimane koji već žive u Americi. Svoj predlog je branio i u utorak kada ga je uporedio s politikom koju je primenjivao bivši predsednik SAD Frenklin Ruzvelt za vreme Drugog svetskog rata protiv Japanaca, Nemaca i Italijana u Sjedinjenim Državama.

Međutim, muslimanski lideri, Ujedinjene nacije i strani lideri kritikovali su njegov apel, rekavši da je opasan i da stvara podele, dok je Bela kuća saopštila da Trampa treba diskvalifikovati iz izborne trke. Nastojeći da objasni svoje komentare, Tramp je rekao da su delovi Londona „toliko radikalizovani da se pripadnici policije boje za svoje živote“. Gradonačelnik Londona Boris Džonson je rekao da je to „smešno“ i dodao da „jedini razlog zbog kojeg ne bi otišao u pojedine delove Njujorka jeste zato što postoji opasnost da sretne Donalda Trampa“. Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da Trampovi komentari „unose podele, beskorisni su i prosto rečeno pogrešni“.

Tramp je lavinu kritika izazvao i među samim republikancima. „Ono što je juče predloženo nije ono za šta se zalaže ova partija. I što je još važnije, to nije ono za šta se zalaže ova zemlja“, rekao je republikanac Pol Rajan, predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD. Trampa je osudila i većina njegovih konkurenata iz republikanskih redova za nominaciju za predsedničkog kandidata. Međutim, Ted Kruz ga je pohvalio zato što je „skrenuo pažnju Amerike na potrebu da se obezbede naše granice“, ali je naglasio da se ne slaže s njegovom politikom.

Ovo nije prvi put da je Tramp svojom antimuslimanskom retorikom izazvao zgražavanje. Nakon terorističkih napada u Parizu je predložio da se muslimani registruju u bazi podataka i da SAD odbiju sve sirijske izbeglice.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari