Podrška programu transplantacije organa „Produži život“ nastavljena je juče u Kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Dodelom novih donorskih kartica, povodom Dana vojske Republike Srbije, 15. februara, pružena je dodatna podrška Nacionalnoj kampanji Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Pukovnik Goran Zekić istakao je da pripadnici Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, koji su svojim potpisom zaveštali organe, pokazali visoku svest o značaju akcije kao i čovekoljublje i humanost.


Potpisivanju je prisustvovao i načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović istakavši da je reč o akciji koja govori o humanosti i novom životu. – To je akcija koja treba da pomogne i ustanovi novi horizont humanosti i odnosa čoveka prema čoveku. Drago mi je što sam imao prilike da joj se priključim i animirajući državne i organe lokalne samouprave, širim akciju. Vojska, koja ima veliki ugled u narodu, priključila se ovoj akciji a praktično, kroz VMA, i započela ovu akciju. Naša želja je da najpre državni organi, svojim primerom pokažu građanima put humanosti. Nije cilj samo potpisivanje već prihvatanje ideje pružanja pomoći i toga da, kada jedan život prestaje, drugi nastavlja da teče, rekao je Petrović.

Pukovnik dr Zoran Kovačević sa Vojno medicinske akademije u Beogradu dodao je da se ovim gestom pokazuje da je Vojska i dalje jedan od oslonaca države i naroda. – Zaveštavajući organe učestvujete u formiranju sigurnije budućnosti vaših potomaka. Evidentno je da Požarevac pokazuje koliki je značaj sinhronizacije, zajedničke saradnje između državnih organa, Crvenog krsta, Vojske i Crkve, da zaživi na lep način i ne bude akcija već aktivnost. Požarevac predstavlja jedan veoma pozitivan primer i prvi je grad u Srbiji koji na sveobuhvatan način produžava aktivnosti u okviru ovog programa. Nadam se da ćete nastaviti da među svojim prijateljima popularišete zaveštanje organa, poručio je dr Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari