U arheološkom parku Viminacijum krajem maja održaće se muzički spektakl, sa koga je sav prihod namenjen obnovi i opremanju treće „Roditeljske kuće“ u Beogradu. Reč je o objektu za smeštaj dece obolele od malignih bolesti, koja zbog lečenja dolaze sa svojim roditeljima iz unutrašnjosti.


– Na ovom humanitarnom koncertu, koji će se održati pod pokroviteljstvom Radio televizije Srbije, nastupiće neki od naših najeminentnijih muzičkih umetnika. Njihova imena i tačan datum održavanja ovog spektakla objavićemo na konferenciji za medije, koju planiramo tokom aprila meseca – najavio je dr Miomir Korać, direktor arheološkog parka Viminacijum.

Humanitarni koncert održaće se na bini pored carskog mauzoleja, na kojoj je avgusta 2008. godine priređena „Rimska noć“, uz nastup francuske operske dive Eme Šaplen. Naredna manifestacija na Viminacijumu biće Mediteranske pozorišne igre, 2012. godine, koje će se održati u antičkom amfiteatru, čije je iskopavanje u toku.

– Reč je o prvom i jedinom antičkom amfiteatru na teritoriji Srbije, sa preko 12.000 mesta, koji će nakon iskopavanja služiti za izvođenje koncerata i pozorišnih predstava. On će zvanično biti otvoren za Mediteranske pozorišne igre, jer je Viminacijumu pripala čast da bude njihov domaćin – izjavio je dr Korać.

Uz iskopavanja amfiteatra, ove godine najbitniji je završetak Domusa, koji se prostire na oko 4.000 kvadratnih metara.

– U ovom naučno-istraživačkom centru, građenom u stilu starorimske carske vile, postojaće škola za edukaciju mladih stručnjaka, kongresna sala i podzemni muzejski prostor za izlaganje antičkih iskopina. U njemu će biti 120 ležajeva, od kojih je 20 namenjeno za besplatni smeštaj studenata – rekao je dr Korać.

On je naveo da će uskoro početi i radovi na izgradnji marine na Dunavu, zbog pristajanja domaćih i stranih brodova. Od nje će kasnije biti prokopan kanal do Viminacijuma, kako bi turisti „galijama“ uplovljavali do samog arheološkog lokaliteta.

Putevima rimskih imperatora

Radovi na Viminacijumu deo su velikog nacionalnog projekta „Putevima rimskih imperatora“, maršrute duge 600 kilometara, koja obuhvata sva rimska nalazišta u Srbiji, od Sremske Mitrovice do Niša i Bujanovca. U ovaj projekat biće uloženo 52 miliona evra, koje je Ministarstvo kulture obebedilo uz pomoć kredita Evropske investicione banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari