Stančić: Ne znamo ko je autor projekta uređenja novosadskog gradskog jezgra 1foto: A. Mandić

Predstavnici gradskog odbora Narodne stranke postavili su sveće na fontanu na novootvorenom Pozorišnom trgu u Novom Sadu, aludirajući na njen novi izgled, za koji su iz Stranke slobode i pravde ranije poručili da podseća na groblje. Aktivisti su poručili da novi izgled trga nije u skladu sa rešenjem koje je pobedilo na konkursu za rekonstrukciju dela gradskog jezgra.

– Žalimo što prvonagrađeni rad na konkursu nije do kraja ispoštovan. Konkurs je raspisan, dodeljene su nagrade, a prva nagrada je donekle obavezujuća, da bude primenjena. Nakon toga usledilo je raspisivanje konkursa za javne nabavke, što je u skladu sa zakonom, koji ima toliko anomalija, da smo imali situaciju da je izabrani izvođač rekao da je ovaj posao „pik njegove karijere“ – istakla je istoričarka umetnosti Donka Stančić, članica glavnog odbora Narodne stranke.

Prema njenim rečima, dogodilo se uvođenje švedskog arhitekte „na volšeban način“, budući da je u trenutku kada je dodeljena prva nagrada i pronađen izvođač radova, grad uveo „švedskog arhitektu koji se upoznao sa izgledom dela gradskog jezgra“, te da se zbog toga ne zna koje autor uređenja trga.

Zbog, kako je istakla, „delovanja tri elementa“, nije jasno kakav će biti budući izgleda centralnog gradskog trga, ulica Kralja Aleksandra, Modene, i okolnih ulica u gradskom jezgru, i da li će izvođač nastaviti da pravi zaokruženu celinu i da se zbog toga u pitanje dovodi „svrsishodnost raspisivanja konkursa“.

Ona je uporedila trenutni izgled trga sa prvonagrađenim rešenjem, koje je predvidelo zelenilo u okviru proširene teritorije ispred Srpskog narodnog pozorišta, i naglasila da u pobedničkom rešenju nije projektovana fontana, koja je sa klupama, uprkos buci, postavljena svega nekoliko metara pored saobraćajnica.

Stančićeva je naglasila da su postavljene klupe namenjene za ležanje i sunčanje, te da se prave pored reka i jezera širom Evrope, ali da im tu nije mesto jer „nikome ne pada na pamet da leži i da se sunča pored saobraćaja“.

– Zamislite da sedite na 35 stepeni, bez ijednog drveta, pored neke fontane koja tu prska uz pet komada žardinjera koje su, nadam se, asocijacija na grobna mesta nekadašnjeg Uspenskog groblja. Ovo je potpuno neprimereno i potpuni promašaj, da ne govorim o jeftinom materijalu od kojeg je napravljeno – istakla je Stančićeva, napomenuvši da su nakon snežnih padavina na pločniku primećene crne fleke, kakve se mogu naći na behatonu, što navodi na zaključak da „kamen koji je upotrebljen nije najboljeg kvaliteta i da je porozan, zbog čega će biti problema“.

Komentarišući memorijalnu traku kojom je obeležen gabarit srušenih kuća u nekadašnjoj Maloj Jevrejskoj ulici, naglasila je da je osvetljenje, koje je postavljeno, nepraktično iz razloga što u večernjim časovima otežava kretanje, te da je „tek upola dostignuta funkcija obeležavanjem, ne u lepom maniru, porušenih kuća“, ponovivši da same ploče u okviru trake sadrže gramatički pogrešno ispisane tekstove.

– Reagovali su i rekli su da će pravopisne greške popraviti, ali kako ćemo sve ostalo – zaključila je istoričarka umetnosti.

Profesor departmana za arhitekturu novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i predsednik resornog odbora za urbanizam Narodne stranke u Novom Sadu Darko Reba istakao je da novi izgled trga jeste „po arhitekturi i karakteru moderan“, ali da rešenje prostora na kojem se nalazi najveća kulturna institucija u gradu i regionu, Srpsko narodno pozorište, nije prilagođen da „umetnost teatra izađe na otvoren prostor među građane“.

– Nismo dobili ništa izuzev tri table na kojima se objašnjava istorija pozorišta. To se desilo zato što u konkursu nije učestovao niko iz SNP-a. Najvažniji korisnik tog prostora nije konsultovan o potrebama, što je apsurdno – istakao je Reba.

I on se osvrnuo na problem postavljene fontane, ponovivši da je problematična, budući da se nalazi na raskrsnici tri najopterećenije ulice u gradu, dok je za novopostavljena autobuska stajališta rekao da su „skulpturalno lepe, ali nefunkcionalne“, budući da ne štite od vetra, što je jedna od njihovih glavnih funkcija.

Na pitanje kako se to može popraviti, Reba je rekao da „ne zna“ i da je to „jako teško pitanje“.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari