Tiha Todorović, članica pirotske Streljačke družine „Lukanjac“, postigla je veliki uspeh na nedavnom turniru Olimpijskih nada koji je održan u slovačkom gradu Nitri. U juniorskoj konkurenciji u gađanju serijskom vazdušnom puškom osvojila je srebrnu medalju. Ovo je prva medalja na međunarodnom takmičenju za pirotski klub i mladu pirotsku streljačicu.

Tiha Todorović je u kvalifikacijama ostvarila rezultat od 396 krugova, dok je u finalu u kome je stigla do medalje ostvarila 102 kruga. Uspeh pirotske takmičarke još je veći jer je u finalu bila među najmlađim učesnicama. Pored medalje u pojedinačnoj konkurenciji, u ekipnom plasmanu ekipa Srbije, u kojoj je bila i Tiha u konkurenciji mlađih juniorki, zauzela je takođe drugo mesto.

Uspeh Todorovićeve je tim veći ako se zna da strelci „Lukanjca“ decenijama treniraju u neadekvatnim podrumskim prostorijama OŠ „Vuk Karadžić“ u Pirotu i da nemaju adekvatnu streljanu.

Tiha kaže da je u konkurenciji juniorki bilo 54, a u konkurenciji mlađih juniorki 37 takmičarki. Nadmetala se u obe kategorije.

– Postavila sam svoj novi lični rekord od 396 krugova, što me je sa trećeg mesta odvelo u finale. Finala od 102 kruga omogućilo mi je da zauzmem drugo mesto i osvojim srebrnu medalju. Prva je bila Nikola Mazurova iz Češke, druga sam ja, a treća Katinka Si iz Mađarske. Ta srebrna medalja je moja prva međunarodna medalja i prva inostrana medalja za moj klub – kaže Tiha.

Tiha ima 16 godina, učenica je drugog razreda Tehničke škole u Pirotu, smer elektrotehničar računara. Streljaštvom se bavi od petog razreda osnovne škole.

– U streljaštvo me uvukla moja profesorka fizičkog, a malo i moj stariji brat Arsenije koji je godinama veoma uspešan strelac. Ovo je moj najveći uspeh do sada. Pre toga sam osvajala značajna priznanja u Srbiji. U finalu kupa Srbije za mlađe juniorke ove godine osvojila sam prvo mesto. Pre dve godine bila sam dvostruki prvak države u gađanju serijskim vazdušnim oružjem, bila pobednik finala centralne Srbije… Iako uslovi za trening nisu idealni, trudimo se da i pored toga postižemo dobre rezultate. Slede nova takmičenja i novi izazovi. Iskreno se nadam da će ova moja medalja iz Slovačke biti i moja ulaznica za reprezentaciju Srbije. O tome, naravno, odlučuje selektor i treneri. Volim streljaštvo i svaki uspeh je izazov za još bolje rezultate – kaže Tiha.

Njeno vreme tek dolazi

Trener Dragan Radulović kaže da je Tihina medalja istorijski uspeh za klub i ovo je prva medalja osvojena na međunarodnim takmičenjima.

– S obzirom na njenu mladost, nadam se da će biti još medalja. Raduje nas što Tiha sa svojih 16 godina postiže vrhunske rezultate. To znači da ima pravo nastupa još četiri godine u juniorskoj konkurenciji i još godinu dana u konkurenciji mladih juniorki. Ona je perspektivna sportistkinja srpskog streljaštva. Nigde se ne žurimo, a njeno vreme tek dolazi. Stvar je selektora reprezentacije i stručnog štaba kada će joj pružiti prvu priliku posle ovih izvanrednih rezultata – kaže Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari