Donji Milanovac: Zabrana korišćenja mobilnih, tableta i pametnih satova tokom nastave već daje rezultate 1OŠ "Vuk Karadžić" Donji Milanovac/ Foto: J. B. K.

Donjomilanovački osnovci u svoju školu dolaze bez mobilnih telefona, tableta i pametnih satova. Zabrana je uvedena iz više razloga, između ostalog i zbog digitalnog nasilja odnosno deljenja fotografija neprimerenog sadržaja.

I Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Donjem Milanovcu pridružila se obrazovnim ustanovama u Srbiji koje su zabranile korišćenje mobilnih telefona i to ne samo na časovima, već i van nastave.

Na takav korak, kako Danas saznaje u ovoj obrazovnoj ustanovi odlučili su se zbog nekoliko slučajeva deljenja fotografija neprimerenog sadržaja.

Prema rečima direktora donjomilanovačke osnovne škole, Damjana Stevkića, još prošle školske godine se razmišljalo o ograničavanju upotrebe mobilnih telefona, a sa promenom opštih akata usklađenih sa novim republičkim pravilnikom, zabranjena je upotreba mobilnih telefona, tabletа i pametnih satova.

Donji Milanovac: Zabrana korišćenja mobilnih, tableta i pametnih satova tokom nastave već daje rezultate 2
Damjan Stevkić /Foto: J. B. K.

– Korišćenje telefona, tableta i pametnih satova nije dozvoljeno na nastavi i van nastave, dakle i u vreme odmora. Praktično, učenici u školu dolaze bez telefona koji ostaju kod kuće. Izuzetak su đaci putnici koji pešače par kilometara od autobuske stanice do kuće, a njih je svega par – kazao nam je direktor Stevkić.

Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Donjem Milanovcu pohađaju i učenici iz obližnjih seoskih naselja i đaci-putnici čine više od 60 procenata ukupnog broj đaka.

– Svi učenici mogu da budu u kontaktu sa roditeljima, potrebno je samo da se obrate meni odnosno mogu da koriste moj mobilni telefon – rekla nam je pedagoškinja škole Milica Janković.

Donji Milanovac: Zabrana korišćenja mobilnih, tableta i pametnih satova tokom nastave već daje rezultate 3
Milica Janković /Foto: J. B. K.

Kada je u pitanju uvođenje zabrane pedagoškinja nam kaže da je već bilo slučajeva snimanja nastavnika i “puštanja lajvova”, kao i da je zabranu korišćenja mobilnih uređaja predložilo nastavničko veće, Savet roditelja bio saglasan, a odluku doneo Školski odbor.

– Održali smo roditeljski sastanak na kome su roditeljima predočeni razlozi uvođenja zabrane mobilnih telefona, tableta i pametnih satova, razgovarali smo i o digitalnom naselju i sem par izuzetaka, roditelji su podržali uvedenu zabranu – kaže Milica Janković.

Roditelji sa kojima smo razgovarali opravdavaju uvođenje zabrane korišćenja mobilnih telefona.

Jedan tata primećuje “da su deca živa i bez mobilnih telefona” a dve mame kažu da je zabrana mobilnih telefona u školi u potpunosti opravdana i da će biti od koristi đacima.

– Primetno je da se đaci mnogo više druže za vreme odmora, više vremena provode zajedno. Čini mi se da tek sada upoznaju jedni druge, pa može da se kaže da je ova zabrana korisna – smatra pedagoškinja Milica Janković.

Sličnog je mišljenja i direktor Damjan Stevkić.

– Definitivno se više druže, u vreme odmora ih viđamo po grupama, više pričaju među sobom, čak i dobrovoljno listaju časopise. Zabrana korišćenja neće se odraziti na nastavu jer je ona i inače organizovana bez upotrebe mobilnih telefona, pošto u nastavi koristimo druga sredstva – kaže Stevkić.

Naši sagovornici složni su u oceni da je ova zabrana prvi korak ka sprečavanju zloupotrebe mobilnih telefona, makar u školi i vraćanje učenika tokovima neposredne komunikacije i druženja za vreme školskih odmora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari